2014 decemberig kapom a gyedet, aztán kezdődne a gyes. De mi van, ha közben (terveink szerint) sikerül teherbe esnem a kistesóval?
Kiveheted a szabidat, ha lejár a gyed, aztán mehetsz táppénzre.
Nekem most októberben jár le a gyed,9 hetes vagyok, a munkahelyemen így mondták,nem kell gyesre mennem.
Nem vagy köteles gyesre menni. ezen kívül négy dolgot tehetsz, ha nyáron kiderül, hogy terhes vagy:
1. maradsz gyeden decemberig, utána kiveszed a szabikat, majd táppénz,
2. ahogy kiderül kiveszed a szabikat, majd táppénz
3. egyből táppénz
4. maradsz gyeden decemberig aztán egyből táppénz.
Az, hogy melyik éri meg neked attól függ, mennyi volt a gyed alapod, és mennyi a szerződés szerinti béred.
Csak akkor mehetsz táppénzre, ha veszélyeztetett terhes vagy. De mivel az elsővel az voltál, nálad nagy a rizikófaktor, így a dokid tuti kiír. Az is veszélyeztetett terhességnek minősül, ha semmi bajod, de az elsőnél az voltál - biztos ami biztos alapon.
Értem, hogy jó lenne tudni, melyik éri meg jobban, de mivel semmi konkrétumot nem írtál, így képtelenség neked kiszámolni, hogy melyiket válaszd. Ahogy írtam, a kért két info alapján kiszámolom neked.
Ha nem akarod, hogy kiszámoljam, akkor javaslom, ne a MÁK-hoz menj, mert nekik semmi közük a tgyáshoz, táppénzhez. gyedhez. Az oep-hez menj, ők a kompetensek ezekben az ellátásokban.
Amikor elkészítetted a bevallást 2011-es évre tavaly, akkor adtak ki egy tájékoztatót, hogy mennyi volt az éves bruttó béred :D De nekem az is elég, ha azt megmondod, mennyi a gyeded és te kéred-e az adókedvezményt - ebből már az alapját is ki tudom számolni :D
Nagy vonalakban már most is meg tudom mondani, hogy a gyed alapod is a 2011-es béred, mivel ha júniustól táppénzen voltál, akkor 2012-ben nem volt 180 bérezett napod.
Ha nagyjából 140 ezres bruttóval számolok, akkor maradj gyeden, mert a gyeded több mint a táppénz. Amikor lejár a gyeded, akkor kiveheted a szabikat (de meg is tarthatod őket a második gyerek utánra) és menj táppénzre a szülésig. Mivel a gyeded több, mint a táppénzed, így neked érdemes a szülés várható időpontja előtt 28 nappal megkezdeni a tgyást.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!