Szeptemberben lejár a gyedem, táppénzre szeretnék menni utánna, várandos vagyok. Hogy tudom kiszámolni, hogy mekkora összeg táppénz járna havonta?
Hadd tegyek fel egy kérdést az első és a harmadik válaszolónak.
Ugyan ebben a cipőben járok mint a kérdező.
Augusztusban 12-én jár le a gyed az első gyerkőc után és decemberben 4-én érkezik a második. Ha köztes időben nem gyesen vagyok, hanem táppénzen,
A másik verzió a gyes mellett 4 vagy 6 órában a köztes időszakban dolgozni,bármelyik verzió befolyásolja a későbbi gyed összegét ami a második gyerek után jár vagy nem?
Köszi
A táppénz nem befolyásolja a következő tgyás és gyed összegét, magyarul nem rontja le.
Augusztusban lejár a gyeded, gondolom utána kiveszed a szabikat. A szabadság már bérezett napnak számít. Viszont mivel decemberben megszülsz nem lesz meg a 180 bérezett napod. A tgyás, gyed, táppénz szabályai változtak július 1-el, valószínűleg július 15-el lép hatályba.
Ez alapján elvileg elég 120 bérezett nap is, ami figyelembe vehető a tgyás és gyed számításánál. Ha ez így lesz, akkor neked szülésig elvileg meglesz a 120 napod, ha a szabi lejárta után dolgozni mész vissza. Ha gyes mellett 4 vagy 6 órában dolgozol, az új törvény szerint a 4 vagy 6 órás béred átlaga, illetve a szabadság alatt szerzett jövedelem átlaga lesz a tgyás és gyed alapja.
Ha a szabi lejárta után táppénzre mész, akkor a szüléskor jelenleg érvényben lévő tényleges béred vagy szerződés szerinti béred lesz az alap.
Nagyon szépen köszönjük,hogy ilyen segitőkész vagy!
Nem tudod véletlenül,hogy még milyen változások lesznek?Olyat is halottam,hogy az egyszeri anyasági összege is változik!?
Sok változás csak jövőre fog életbe lépni, mint elvileg az egyszeri anyasági támogatás is.
Ha elfogadják az anyasági változását, akkor 288 ezer forint lesz, de csak 18 éven felüli igényelheti és az, aki legelső gyermekét szüli. Többedik gyerekre marad a 64 ezer.
De ez még csak tervezet, szerintem majd talán valamikor a választáskor lesz belőle valami, kampányfogásként.
Ez olyan, hogy a félszocpolt is megígérte az Orbán április 1-re, azóta is várjuk!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!