Családi adókedvezmény visszamenőleg?
Ha az adóbevallásben visszaigényeltétek akkor igen.
De azt csak tudod, hogy kapsz e vissza vagy nem!
Mindenképp fel kellett tüntetni az adóbevallásban a családi adókedvezmény összegét. Mivel ez a terhesség 91. napjától jár, már terhesen is járt volna, gondolom 2012-ben nem igényelted meg a 2011-es adóbevallásban, pedig járt volna akkor is, 2011-ben, mikor betöltötted a 91. napot a terhességben.
Ha 1 gyerekről beszélünk, akkor a könyvelőnek 750 ezer forint családi adókedvezményt lehet feltüntetni. Ez ugye havi szinten 10 ezer forint kedvezményt jelent. Vagyis egy teljes évre 120 ezer forint jár, ennyit kell visszakapnotok, ha a párodnak volt éves szinten legalább 120 ezer befizetett adója!
De persze ezt a könyvelőnek mindenképp vissza kellett igényelnie az adóbevallásban!
Kedves Kérdező,
valóban jogosult voltál rá, adóbevallást 5 évre visszamenőleg önrevíziózni lehet.
Az érintett 2 évre (2012 és 2011 is) adj be önrevíziót és igényeld vissza.
Ált. 30 nap alatt ki is fizetik egyösszegben.
Szép napot:
Kedves Utolsó Válaszoló,
nekem a leírtakból nem az tűnt ki, hogy most visszamenőleg igényelte a férj, hanem az, hogy most először, tehát pl. ettől a hónaptól fogva. (visszamenőleg nem is lehet igényelni év közben sem, hanem majd a bevallásban érvényesíteni)
Így az semmilyen módon nem érinti a 2012-t, sőt a 2013. év január-május hónapokat sem. A tárgyév elmaradt adókedvezményeit majd a 2014 májusban (magánszemély) esedékes adóbevallásnál kell megigényelni (erre érdemes figyelni), a többit pedig valóban csak önrevízióval.
A Kérdező írta, hogy a könyvelő az adóbevallásban feltüntette, én ebből gondoltam, hogy idén visszaigényelte nekik a 2012-es családi adókedvezményt, mert ugye ha a párja most kérte 2013-ra, akkor azt nem az adóbevallásban kell kérni. Ha adóbevallásban van feltüntetve, akkor annak a tavalyi adókedvezménynek kell lennie.
Tisztában vagyok vele, hogy visszamenőleg csak adóbevalláskor lehet visszaigényelni, de a Kérdező írta is, hogy adóbevallásba van feltüntetve, gondolom, nem az idei elmaradt adókedvezményt akarja a könyvelő visszakérni, mert akkor sürgősen könyvelőt kell cserélniük.
Bár, a Kérdező, eltűnt, nem ír semmit a válaszokra, így hiányosan megadott információk alapján elég nehéz eldönteni, hogy most mit, mikor igényeltek vagy nem igényeltek pontosan.
A lényeg, ha idén a könyvelő visszaigényelte a 2012-es adókedvezményt, akkor a beérkezéstől számítva 30 napon belül kell a NAV-nak visszautalni, postai úton pár nappal több is lehet.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!