Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Családi adókedvezmény visszame...

Családi adókedvezmény visszamenőleg?

Figyelt kérdés
Tavaly év elején szültem, azonban a párom csak most igényelte meg a családi adókedvezményt. Adóbevallásba feltüntette a könyvelője. Kérdésem, visszamenőleg kifizetik?
2013. jún. 11. 14:56
 1/7 anonim ***** válasza:

Ha az adóbevallásben visszaigényeltétek akkor igen.

De azt csak tudod, hogy kapsz e vissza vagy nem!

2013. jún. 11. 14:57
 2/7 anonim ***** válasza:

Mindenképp fel kellett tüntetni az adóbevallásban a családi adókedvezmény összegét. Mivel ez a terhesség 91. napjától jár, már terhesen is járt volna, gondolom 2012-ben nem igényelted meg a 2011-es adóbevallásban, pedig járt volna akkor is, 2011-ben, mikor betöltötted a 91. napot a terhességben.

Ha 1 gyerekről beszélünk, akkor a könyvelőnek 750 ezer forint családi adókedvezményt lehet feltüntetni. Ez ugye havi szinten 10 ezer forint kedvezményt jelent. Vagyis egy teljes évre 120 ezer forint jár, ennyit kell visszakapnotok, ha a párodnak volt éves szinten legalább 120 ezer befizetett adója!

De persze ezt a könyvelőnek mindenképp vissza kellett igényelnie az adóbevallásban!

2013. jún. 11. 15:20
 3/7 anonim ***** válasza:

Kedves Kérdező,

valóban jogosult voltál rá, adóbevallást 5 évre visszamenőleg önrevíziózni lehet.

Az érintett 2 évre (2012 és 2011 is) adj be önrevíziót és igényeld vissza.

Ált. 30 nap alatt ki is fizetik egyösszegben.

Szép napot:

2013. jún. 11. 15:56
 4/7 anonim ***** válasza:
48%
Ha a könyvelő a 2012-es évre járó adókedvezményt most visszaigényelte, akkor azt nem kell most önrevíziózni, csak a 2011-es évet. De miért nem kérdezitek meg a könyvelőt, hogy visszaigényelte-e?
2013. jún. 11. 16:04
 5/7 anonim ***** válasza:

Kedves Utolsó Válaszoló,

nekem a leírtakból nem az tűnt ki, hogy most visszamenőleg igényelte a férj, hanem az, hogy most először, tehát pl. ettől a hónaptól fogva. (visszamenőleg nem is lehet igényelni év közben sem, hanem majd a bevallásban érvényesíteni)

Így az semmilyen módon nem érinti a 2012-t, sőt a 2013. év január-május hónapokat sem. A tárgyév elmaradt adókedvezményeit majd a 2014 májusban (magánszemély) esedékes adóbevallásnál kell megigényelni (erre érdemes figyelni), a többit pedig valóban csak önrevízióval.

2013. jún. 12. 09:00
 6/7 anonim ***** válasza:
48%

A Kérdező írta, hogy a könyvelő az adóbevallásban feltüntette, én ebből gondoltam, hogy idén visszaigényelte nekik a 2012-es családi adókedvezményt, mert ugye ha a párja most kérte 2013-ra, akkor azt nem az adóbevallásban kell kérni. Ha adóbevallásban van feltüntetve, akkor annak a tavalyi adókedvezménynek kell lennie.

Tisztában vagyok vele, hogy visszamenőleg csak adóbevalláskor lehet visszaigényelni, de a Kérdező írta is, hogy adóbevallásba van feltüntetve, gondolom, nem az idei elmaradt adókedvezményt akarja a könyvelő visszakérni, mert akkor sürgősen könyvelőt kell cserélniük.

Bár, a Kérdező, eltűnt, nem ír semmit a válaszokra, így hiányosan megadott információk alapján elég nehéz eldönteni, hogy most mit, mikor igényeltek vagy nem igényeltek pontosan.

A lényeg, ha idén a könyvelő visszaigényelte a 2012-es adókedvezményt, akkor a beérkezéstől számítva 30 napon belül kell a NAV-nak visszautalni, postai úton pár nappal több is lehet.

2013. jún. 12. 10:06
 7/7 A kérdező kommentje:
Koszonom a valaszokat! igen, a konyvelo a 2012es evre igenyelte vissza a kedvezmenyt. A kerdest azert tettem fel, mert a heten letelt a 30 nap, es meg nem kuldtek.
2013. jún. 14. 14:01

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!