35hetes vagyok julius 14. -re vagyok kiirva, A Gyes, Családi pótlékot, Anyaságit akkor tudom meg igényelni ha a gyerek meglessz?
Szia!
Igen, csak akkor, mert a papírokhoz a gyermek neve is kell.
A GYES 28.500.- Ft megegyezik a (nyugdíjminimummal), ez független attól, hogy egyedülálló vagy-e, vagy házas.
Családi pótlék összege 12.200.- Ft, egyedülállóként 13.700.- Ft.
Csak akkor tudod igényelni, ha megszületett, mert kellenek a gyerek adatai, születési anyakönyvi kivonata, stb.
A GYES mindenkinek ugyanannyi, br. 28500.- Ft, ez nettóban 25 ezer körül van, Az emelt családi pótlék 13.700.- Ft. Az egyszeri anyasági 64.100.- Ft.
ha megszületik és már megvan a születési anyakönyvi kivonata, akkor tudod az igényléseket beadni
a gyes nem változik attól ,hogy egyedül neveled a gyereket, 25500 Ft nettó, az anyasági is fix összeg, 64e Ft körül, ezt ugye egyszer kapod csak, egyedül a családi, ami egy hajszálnyival több, 13700 Ft a családos 12200 Ft helyett.
Kedves Kérdező,
az jutott eszembe, hogy az biztos-e, hogy csak GYES-re és nem esetleg TGYÁS-ra majd GYED-re is jogosult vagy?
(jogosult lehetsz magasabb összegű ellátásra, ha az elmúlt 2 évben legalább 186 napig biztosított voltál és volt olyan jovedelmed, ami után járulékot fizettél- leegyszerűsítve: dolgoztál)
Ennek érdemes utánanézned, és ajánom a www.adozona.hu oldal kalkulátorait, a gyermek pontos születési dátumát beírva havi lebontásban megadja, hogy mennyi elltásra leszel jogosult és pontosan meddig.
A családi pótlék egyedülálló esetén 13.700 Ft, a Magyar Államkincstárnál kell igényelned (nyomtatvány letölthető a honlapjukon is- postázni is lehet), ha egyedülállóként igényled, akkor be kell jelölnöd az okát.
Minden ellátást a gyermek születése és anyakönyvezése után tudsz igényelni.
Az egyszer anyasági támogatáshoz kelleni fog a kórház által kiállított igazolás is, a gyes és a családi alanyi jogon jár a gyermek után, mindkettőt az államkincstár folyósítja.
Könnyű szülést kívánok:
Szülést megelőző 2 éven belül kell meglennie a 365 biztosított napnak, a tgyás és gyed igényléséhez.
Ha megszületett a baba, akkor ha meglesz a születési anyakönyvi kivonata és TAJ kártyája, akkor tudsz gyest és családit igényelni, illetve az egyszeri anyasági segélyt.
Az összegeket leírták már, ez havi szinten kb. 39-40 ezer forint bevétel lesz. A gyes nem lesz több, csak mert egyedülálló vagy, az mindenkinek ugyanannyi.
Esetleg még azt tudom tanácsolni, hogy nem tudom miért vagy egyedülálló, de kérj gyerektartást az apától, illetve igényelj a gyerek születése után gyermekvédelmi segélyt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!