Jelenleg GYED-en vagyok, anyagilag hogyan érné meg a legjobban ha kistesót akarunk? Még GYED alatt kéne megszülessen?
Ha jók az értesüléseim, akkor a gyes első félévében ha megszületik a kistesó, akkor még a béred lesz a t-gyás, gyed alapja, de ha a gyes második felében születik, akkor a minimálbér.
De remélem majd más is jön és megerősít (vagy megcáfol), mert hülyeséget nem akarok mondani, de nálam is aktuális a kérdés, és én így értelmeztem.
Szia!
hasonló helyzetben vagyok én is. A múlt héten beszéltem az OEP-el, ott mondta a hölgy, hogy ha a GYED alatt szülök, akkor a szerződésben szereplő bérem lesz az alapja. Mindenképpen akkor jársz jobban, ha gyed-ben szülsz szerintem!
Nem feltétlenül muszáj GYED-be szülni. A lényeg, hogy a GYES-en töltött idő ne haladja meg a 180 napot, mert akkor a második gyerkőc után a minimálbér lesz a számítás alapja.
Ha lejár a GYED, kiveheted az elmaradt szabadságokat, aztán visszamehetsz dolgozni, vagy elmehetsz a TGYÁS igényléséig táppénzre. A lényeg, hogy 180 napnál többet ne legyél GYES-en.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!