Mit kapok a második babára mi az ami járni fog?
Van egy 20 hós fiam,gyest kapok illetve dolgozom melette!A fizúm bruttó 86.000.-
Szeretnénk még egy babát.Kérdésem az hogyha még azelött megszületik hogy a fiam 3 éves legyen azaz lejárjon a gyes akkor miképp kapok vagy mit??Illetve ha esetleg nincs meg az egy évem biztosítva mert itt nem olyan régen vagyok akkor???
Úgy hogy még nem vagy terhes, nehéz bármit is mondani. Lényeg, hogy meglegyen a 365 biztosított nap, ha nem lesz meg, akkor csak gyes.
De ha a gyerek 2 éves koráig szeretnél majd gyedet kapni, akkor 562 biztosított nap kell. Ha lesz 180 bérezett napod, akkor a napi bruttó átlagbér lesz a tgyás és gyed alapja.
Bocsánat hogy kérdezgetek de tényleg nem vagyok ezekbe tuti:)
Szóval ha úgy is alakul hogy csak gyes jár akkor csak 1 gyest kapok akkor is ha még a fiam nem töltötte a 3-at???
Értem,nagyon kösssziike.
Még annyit hagyj kérdezzek hogy most jelenleg március közepétől dolgozok mondjuk olyan júliús környékén összejönne a baba(persze pontosan nem lehet megmondani) csak kb. és akkor kb áprilisban születik azaz meglesz az egy év munka,akkor jár a gyed??(bruttó havi 86.000 a fizum)!!!
Persze, tgyás is járna és a tgyás lejárta után úgy 1 évig kapnál gyedet.
Ha 86 ezerrel számolok, akkor a tgyás olyan 50 ezer lenne, a gyed pedig 44 ezer körül lenne, persze ez csak egy durva becslés, mert ha esetleg tudnak napi bruttó átlagbért számolni, akkor beleszámít a túlóra, pótlék, prémium is. Meg ha szülésig emelik a bruttód, akkor több pénzre számíthatsz.
Meg én úgy számoltam hogy 86.000 a fizúm annak a 70% olyan 60.000 körül van nem 44.....
De tényleg nem értek hozzá:)
Igen, 60 ezer, de az bruttóban. A tgyásból levonnak még 16% adót, a gyedből pedig a 16%adót és a 10% nyugdíjjárulékot. A tgyás 168 napig jár, az olyan 5 és fél hónap, utána pedig még 1 évet a gyes, vagyis a gyerek kb 16 hónapos koráig fog járni a gyed, ha 365 biztosított napod van.
Igazából úgy van, hogy ha pl. 400 biztosított nap jön össze, akkor a tgyás lejárta után 400 napig jár a gyed. De ha 562 napnál több van, akkor max. a gyerek 2 éves koráig jár a gyed.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!