Ha munkanélküli alatt esek teherbe akkor hogy számolják a tgyás és gyedet? Vagy csak gyest kapnék?
Munkanélkülit kapnàl max. 3 hónapig, majd semmit!!!
Igen, munkahely kell ahoz, hogy el tudj onnét menni betegre, majd Tgyás, GYED!
Ha nincs minkára mikor szülsz, nem jár majd semmi, csak a GYES!!!
Keress munkát, helyezkedj el, mielőtt megint babát vállalatok
Az álláskeresési támogatás folyósításának ideje beleszámít a szükséges 365 napba.
Jelenleg neked megvan a szükséges időd, és ha egy év múlva szülnél, akkor is meglenne. A tgyás gyed másik feltétele az igényléskori biztosítottság (mindkettőnél van kedvezmény alóla). HA találsz munkát és elmégy betegállományba, akkor a gyed számítására 2 mód van: 1. ha lesz a betegállomány előtt 180 bérezett napod, akkor a béred az alap, ha nincs, akkor az a bér, ami alapján a táppénzedet számították. A tgyás számítására is 2 mód van: ha volt 180 bérezett nap, akkora béred, ha nem volt, akkor a szerződéses béred, de max. a minimálbér kétszerese.
Nos: A munkanélküli BELESZÁMÍT a 365 nap biztosítottságba AKKOR HA kaptál rá támogatást, tehát munkanélküli ellátást. Ha csak regisztrálva voltál a munkaügyi kp-ban, és nem kaptál pénzt tőlük akkor NEM számít bele. A tgyás és gyed közös megegyező feltétele hogy szülést megelőzően legyen 365 nap biztositott időd ( ennek a szülés napjától 2 évre visszamenőleg kell meglennie). A tgyás feltétele továbbá, hogy vagy:
-a szülést megelőző 42 napon belül legyen biztosítottságod ( de ha ez áll fenn, és a szülés napján nev vagy biztositva akkor tgyás igen,de gyed nem fog járni), vagy
-28 nappal a szülés elött igényeld és akkor legyen biztosítottságod
A gyedet mikor igényled, akkor is biztositottnak kell lenned és meg kell lennie a 365napnak a szülést megelőző 2 évben.
A biztosítottságot 2 féle képpen szerezheted meg:
-Munkaviszonnyal, vagy
-munkanélküli ellátás folyósításának ideje.
Én munkanélküli ellátásról szültem 2012 decemberben, most a héten kell intéznem a gyedemet mert lejár holnap a tgyásom, igy megint vissza kell mennem a munkaügyi központba és a még fennmaradó 10 jogosult napomat kivenni, majd annak az utolsó napjától igényelni a gyedet. De mivel a gyedemet 2012-es évből számítják majd, amikor nem volt 180 bérezett napom, így csak a minimálbér lesz az alapja a gyedemnek ( kb 51.000 ft) és nem a munkanélküli ellátásom, pedig azzal jártam volna jobban, de ez is több mint a 25.000 ft gyes.
Nos remélem segitettem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!