Szeretnék 3. ik babát, de nem tudom, igénybe vehetek-e
támogatást úgy, hogy már 4 éve főállású családanya
vagyok, munkahelyem 2009 óta nincs. Nem biztosítva, milyen
állami segítséget vehetek igénybe, szülés után jár
valami, vagy mindentől elestem?
11/18 A kérdező kommentje:
Ezért írtam, hogy megfogadom a tanácsokat. Nem fizettem Tb-t miután megszűnt az előző munkahelyem, rosszul tettem, de akkor erre még csak gondolni sem gondoltam. Sokáig azt sem tudtam, hogy azon kívül,hogy nem leszek biztosítva, mi lesz a következménye ennek. A jóban nem dúskálunk, viszont még nem is kellett sorban állnom segélyekért. A TB nem fizetése miatt, egy több százezres mínusz most nagyon nem jönne jól.
12/18 A kérdező kommentje:
Ezek szerint ha elkezdeném most fizetni a biztosítást, akkor azt az elmúlt 4 évre visszamenőleg mind ki kéne fizetnem ?
Nem szokták ezt olyan szigorúan nézni, de mindenképp kezdd el fizetni. Azt nem értem, hogy a NAV-tól hogy hogy nem kaptál sosem csekket, amin be kéne fizetned.
Amúgy a háziorvoshoz is kell a tb, az sem karitatív munkát végez. Lehet, hogy ő nem is tudja, hogy nincs tb-d? Mert ebből neki is baja lehetett volna, ha ez idő alatt is kezelt.
Mondjuk ebbe a főállású anya dologba nem értem, miért kell belekötni. Hadd hívja így magát, hát végül is ha úgy vesszük, jogos elnevezés. Amúgy sem egy hivatalos kifejezés, a GYET-et igénybe vevőket is csak a köznyelv hívja főállású anyának, hivatalosan annak sincs ilyen megnevezése, úgyhogy végül is bárki hívhatja magát főállású anyának, aki gyerekkel van otthon, és nem dolgozik. Hivatalosan meg háztartásbeli.
2013. márc. 25. 14:32
nem belekötöttek a főállású anya dologba, csak az más, a gyet, akkor nem kéne tb-t fizetned :)
így viszont kell és elég szigorúan veszik, visszamenőleg 5 évre fizettetik ki :(
most 6.800Ft egy hónapra azt hiszem. jó kis összeg jön ki ha 4 évre kiszámold :/
na de ha akarsz babát akkor mindenféleképpen intézd el.
a másik meg, hogy anyaként felelőtlenség is, mert baleset bármikor történhet és akkor mit csinálsz? Több százezres száma jön ki egy gipszelésnél is :/
2013. márc. 25. 14:41
15/18 A kérdező kommentje:
Olyan értesítést kaptam, hogy megszűnt a biztosított státuszom, és hogy van lehetőségem tovább fizetni, de hogy tartozásom lenne, nem beszélve a sárga csekkről... hát olyan nem érkezett. Valószínű, hogy ami késik nem múlik. A háziorvosom szólt, hogy nem vagyok benne a rendszerben, és tudok-e róla, hogy nem él a Tb-m, de attól még ugyanúgy felírta a vényt ha kellett, vagy épp megvizsgált. Úgy látszik,nem csak én voltam felelőtlen ebben a dologban, hanem kellő felvilágosítást vagy figyelmeztetést sem adott eddig senki. Köszönöm a válaszokat mindenkinek, most már több mindennel vagyok tisztában, tudom mit kell elrendeznem még a 3.ik baba érkezése előtt
A TB-t akkor is kell fizetned, ha nem veszel igénybe egészségügyi szolgáltatást. Ez kötelező, ugyanúgy ahogy a dolgozó emberektől sem kérdezik meg, hogy akarják-e hogy levonják a bérükből. Jelenleg havi 6600 Ft. A NAV-nál tudod rendezni. Elvileg elévülési időn belül adók módjára késedelmi kamattal és bírsággal együtt behajthatják. Bármikor kaphatsz ilyen ellenőrzést. Ettől függetlenül egészségügyi ellátást kapsz. Nem az ellátást számlázzák ki neked, hanem az elmaradt járulékot kellene befizetned.
2013. márc. 25. 14:57
6660 ft 2013-ban a tb. Ezt akkor is kell fizetni, ha sose mész orvoshoz, mert ez mindenkinek kötelező. Senki nem fogja a szádba rágni az információt. Magadnak kell felkutatni. A NAV-nál kell csekkeket kérni. Nekem egy évre valót adtak és minden hónapban befizetek egyet. Nem igaz, h nem vszik komolyan. A tesóm sem fizette egy ideig, mert nem volt miből. Nem történt semmi, nem kapott felszólítást se, aztán egyszer csak jött egy százezres csekk. Durva volt.
2013. márc. 25. 16:49
18/18 A kérdező kommentje:
Köszönöm, mihamarabb utánanézek
Kapcsolódó kérdések: