33hónap lesz a két gyermekem között, tehát gyesbe születik a második. Milyen tgyás-ra, gyedre számíthatok?
Az elsővel nettó 100ezer volt a tgyásom és kb. 88-90 a gyedem.
Hogyan csináljuk,hogy a legjobban járjunk?
Nekem 31 hónap van a gyerekek között.
A fiammal 100 körül volt a tgyásom, 85-90 között a gyedem. gyed lejárta után kivettem e felgyűlt szabikat majd elmentem táppénzre. A lányommal a tgyásom 65-70 körül volt (nem emlékszem pontosan), a gyedem 55. :(
A tgyás alapja a szerződéses béred, akár gyedbe, akár gyesbe szülsz, de max. a minimálbér kétszerese.
A gyed attól függ, mikor születik a második. Ha pl. szeptemberben, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz. Ha májusban, akkor viszont ugyanaz lesz az alapja, mint a tgyásnak.
Mikorra várod a kicsit?
Sziasztok.
A gyed alapja attól függ, hogy a gyed ignylését megelőző évben milyen ellátást kaptatok.
Ha 6 hónapot meghaladóan gyedet (tgyást, táppénzt), akkor létezik az ún. kedvezményszabály, ami miatt a gyed alapja az utoljára kapott ellátás alapjával egyezik majd meg. Ez a tgyás, aminek alapja max. a minimálbér kétszerese lehet - de ez pl. max. gyedet ad.
Ha viszont 6 hónapot meghaladóan gyesen voltál, akkor a gyed alapja a minimálbér lesz.
Kérdező, tartok tőle, hogy már erről lekéstél, de táppénzre kellene menned, mert az ebből a szempontból a gyeddel egyenértékű.
pl. június 10-én született a lányod és végig gyesen vagy dec. 31-ig: az 162 nap gyed. 204 nap gyes - a gyed alapja a minimálbér.
de ha pl. június 30-án született, akkor 182 nap a gyed, és így még gyorsan elmehetsz táppénzre most decemberben - így a gyed lesz túlsúlyban, a következő gyed is normál összegű lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!