Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha nagy testvérnél apuka...

Ha nagy testvérnél apuka vette igénybe a gyedet és nem jár semmi fél éves koráig ?

Figyelt kérdés
Nagy fiammal terhesség alatt táppénzen voltam .2023.06-2024.02 .10ig nála meg kaptam a csedet és utána apuka vette fel gyedet mivel neki több a fizetése . Másfél éves lesz a nagy fiam amikor meg születik a tesó. Mire leszek jogosult vagy akár az apuka mire lesz ? Tudtok segíteni ?

jan. 28. 13:10
 1/6 anonim ***** válasza:
100%
Ha most az apa veszi igénybe a gyedet, akkor a kicsire te nem igényelhetsz semmit. Ő pedig az első fél évben nem tud.
jan. 28. 13:33
 2/6 Bogica0616 ***** válasza:
0%
Szerintem gyest azért fog tudni igényelni. Van most munka viszonyok?
jan. 28. 16:44
 3/6 anonim ***** válasza:

Az első 168 napra csak az anya igényelhet bármit. Két lehetőség van:

1. A kicsi után nem kapsz semmit (csak családi pótlékot), a 169. naptól pedig apuka igénybe veszi rá is a gyedet.

2. Apuka lemondja a nagyobbra a gyedet, Te megigényled a gyest és akkor a kicsire is kapod a gyest születéstől kezdve.

Nyilván az első lehetőség éri meg anyagilag. Neked ugye fizetni kell magad után a tb-t, valamit majd a nyugdíjba se fog számítani. Sajnos ebből a példából látszik, amit sokszor írunk, hogy ha valaki tervez még gyereket kis korkülönbséggel, akkor ne adja át apukának a gyedet, mert hosszútávon rosszabbul jön ki.

jan. 28. 19:26
 4/6 anonim ***** válasza:
53%

Te nem vagy jogosult a gyedre? Mivel táppénzen voltál, van vagy volt munkahelyed. Ha a munkahelyeden most fiz.nélküli szabin vagy, akkor jogosult vagy csedre, gyedre. Mikor a kicsi megszületik, akkor férjed lemondja a gyedet, te megigényled a kicsire a csedet, a nagyra a gyedet, majd a csed lejárta után férjed igényli a kicsire a gyedet, a nagyra pedig már a gyest.

Ha nincs már munkaviszonyból, akkor az első fél évben a kicsire csak a családi jár, férjednél marad a gyed a nagy után, majd 168 nap után apa igényli a gyedet, a nagyra a gyest, gondolom akkora a nagy kb. betölti a 2 évet.

jan. 29. 06:34
 5/6 anonim ***** válasza:
4-es! Mivel apuka kapta a gyedet, ezért az anyukának szünetel a biztosítása a fizetés nélküli szabadság ideje alatt, így a kisebb gyermek jogán már nem jogosult csedre, gyedre.
jan. 29. 07:10
 6/6 A kérdező kommentje:
Köszönöm 3as ! Őszintén nem sztárolták nekem ezt az infót de mindegy..nyílván jobb lenne de tudunk félre tenni az eső fél évre míg meg nem születik kis tesó. Hát nem lesz az éven nagy felújítás ennyi.
jan. 30. 20:56

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!