Ti.teket informált a magyar önkormányzat/magyar állam arról hogy ha megszületik a gyermek akkor mik igényelhetők és hol? Hol szokott információt adni erről az állam?
Tehát arra gondolsz, hogy majd levelezget meg hívogat valami erre külön tartott ember, aki figyeli az új gyerekek érkezését és a következő szöveggel hív/ír:
Tisztelt szülők, gratulálunk gyermekükhöz!
A következő ellátásokat veheti igénybe:
Ha dolgozott CsED, GYED, ezt igényelje munkaadójánál.
Ha nem dolgozott GYES, alanyi jogon, melynek összege....
Egyszeri anyasági, melynek összege......
Családi pótlék, melynek összege.....
A következő helyeken és módokon tudja igényelni
Kormányhivatal 1-es gomb, online 2-es gomb
Hahaha, ugye te sem gondolod komolyan, hogy majd téged tájékoztatnak?
Ep felnott vagy ?
Ha igen, akkor nem informal senki, utana nezel.
Amennyiben ertelmi fogyatekos vagy, akkor igen, vannak ehhez segitok.
Nem mindenki tudja értelmes dolgokra is használni a netet, nemcsak gyakorizásra, meg úgy egyáltalán és általánosságban olvas pl. híreket, van fogalma mi az a MÁK, ügyfélkapu, kormányhivatal, hogy kell a Google-t használni stb.
De még ha meg is találja, amit keres, rákeres arra, amire kell - funkcionális analfabétizmus mond valamit? Sajnos nagyon sok felnőtt érintett, NEM tudja értelmezni mondjuk a MÁK oldalán ékes magyarsággal megfogalmazott "kinek mikor mi jár és hogy kell igényelni" leírást (mondjuk azoknak a mondatoknak néha nekem is 3x kell nekirugaszkodnom, mire 1x megértem), de még akár egy összesítést sem, nincs ügyfélkapuja stb.
Kérdező, ha ennyire nem vagy képben, akkor:
- a védőnőt kérd meg, hogy segítsen, ha ő nem segítőkész akkor családsegítőt vagy valami családvédelmi alapítványt a környéketeken,
- mindent igényelni kell, online ha van ügyfélkapud vagy személyesen:
- családi pótlék jár alanyi jogon, de igényelni kell,
- egyszeri anyasági támogatás ha meg van a megfelelő számú pecsét (aláírás) a terhességi kiskönyvedben/kórház adott igazolást, hogy részt vettél terhesgondozáson,
- CSED, GYED, GYES, attól függően mennyit dolgoztál, mikor mentél táppénzre stb. - ezt a munkahelyeden keresztül kell igényelni, de pl. ezt én sem tudom 100%-osan, hogy mikor mi a szabály, én folyamatosan egy helyen dolgozom évek óta, a bérszámfejtő cégünkkel intéztem mindent.
CSED – 168 napig jár, a bruttó bér 100%-a mínusz 15% SZJA
GYED - a gyerek két éves koráig, az alap 70%-a mínusz 15% SZJA + 10% TB
GYES – 2-3 éves korig, kb. 25 000 Ft (MÁK utalja minden hónap elején a családi pótlékkal)
családi pótlék – MÁK (MAGYAR ÁLLAM KINCSTÁR)
egyszeri anyasági támogatás – 64 125 Ft
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!