Felmondás utáni teherbeesés esetén hogyan számolhatok a CSED-del, GYED-del és GYES-sel? (Részletek lent.)
Sziasztok!
A férjemmel régóta próbálkozunk a babával, de sajnos nem járunk sikerrel. Szerencsére szervi gond nincs a háttérben, viszont a munkahelyemen sok stressznek, feszültségnek vagyok kitéve (a munkám jellege, és a légkör miatt is). Erről az orvosommal is beszéltem, és elképzelhető, hogy ez áll a fogantatás útjában.
Így azon gondolkozom, hogy lehet ez az egyértelmű jele annak, hogy fel kell mondanom... Ebben az esetben, ha pl. a jövő hónapban (március) beadom a felmondásomat, de valamilyen csoda folytán mégis megfoganna a babánk, míg a felmondási időmet töltöm, úgy hogyan számolhatnánk?
A másik szcenárió szerint ha a felmondási idő alatt sem sikerülne, hanem pont utána, úgy hogyan alakulna...? Van valakinek hasonlóval tapasztalata?
Kérlek, aki tud, gyakorlatias választ adjon; hogy miért nem előbb gondolkoztam ezen, miért így tervezünk babát, stb. kérdések egy másik topik - de privátban szívesen megválaszolom! :-)
Nagyon köszönöm előre is a válaszokat!
(Az alap szabályokat ismerem, de ilyen "speciális" esetről nem találtam elegendő aktuális infót.)
Mindenki sok stressznek van kitéve a munkahelyen, a mindennapokban, 99,99%, hogy nem ez az oka annak, hogy nem sikerül a baba.
CSED, GYED csak akkor jár, ha a születés pillanatában élő munkaviszonyod van, a felmondási idő meg 30 nap. A GYES jár alanyi jogon.
Ahogy már írták. Ha megszűnik a munkaviszonyod, nem jár csed és gyed. A gyedet apuka is igénybe veheti, de te táppénz és csed nélkül maradsz, magad után kell fizetned a tb-t és hiányozni fog nyugdíjnál is ez az 1-2-3 év. Te csak gyes-re leszel jogosult.
Ha váltani szeretnél, akkor válts és tartsatok szünetet a próbaidő idejére.
Mi is lombikoztunk, én csak annyit csináltam hogy heti 45 (igen, 45) óra helyett heti 30 órában kezdtem dolgozni. Ugyanaz a munkahely, ugyanaz a munka, de ez hogy hetente csak 2/3-adát dolgoztam annak amit korábban hatalmas változás volt. Sokkal jobban éreztem magam a bőrömben, több időt tudtam fordítani magamra.
Fél évvel azután hogy ezt megléptem spontán terhes lettem. Nyilván nem biztos hogy ez volt a siker kulcsa, volt közben egy műtétem is, és elkezdtem mindenmentesen étkezni (nyilván ehhez is kellett az hogy legyen időm gluténmentes kenyereket sütögetni), de biztos hogy hozzájárult.
Nyilván így kevesebb a csed/gyed, de megértés, mert lett gyerekem.
Ha csak nem vagytok milliomosok azt ne csináld hogy felmondasz és teljesen munka nélkül maradsz. Akkor a terhesség 9 hónapja alatt semmit sem fogsz kapni (pontosabban csak munkanélküli segélyt pár hónapig), szülés után pedig csak a havi 25.000 Ft gyes fog járni, kisgyerekkel pedig nagyon nehéz lesz új munkahelyet találni.
CSED-re az jogosult, aki a szülést megelőző 2 éven belül legalább 365 nap biztosítási jogviszonnyal rendelkezik (esetedben ez a munkaviszony), továbbá ha a baba a munkaviszony alatt, vagy annak megszűnését követő 42. napig megszületik. Ilyenkor jár neked a CSED. Ez 24 hét.
Utána jönne a baba 2 éves koráig a GYED.
Ha munkaviszony fennállása alatt lettél jogosult CSED-re, akkor utána hiába szűnik meg a munkaviszonyod végig jogosult vagy GYED-re.
Ha CSED-re a munkaviszony megszűnését követő 42. napig megszületett baba jogán lettél jogosult, akkor utána GYED már nem jár.
GYES alanyi jogú ellátás, semmiféle biztosítási jogviszony nem szükségeltetik hozzá. Ha valaki jogosult CSED-re, GYED-re, után igénybe veheti a GYES-t is. Ha valaki csak CSED-re jogosult, utána igénybe veheti a GYES-t is. Ha valaki sem CSED-re, sem GYED-re nem jogosult, igénybe veheti helyettük a GYES-t, mivel az alanyi jogon jár. Ez az alanyi jogon járó juttatás havi 28.500 forintot jelent bruttóban. 10 % nyugdíjjárulékot vonnak belőle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!