CSED! Segítene valaki? :)
Első gyermekemet várom. Csed összegének számításával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni.
Szeptember 5re vagyok kiírva. A Csedet szeretném 28 nappal korábbi időponttól igényelni majd. Július-augusztusban várhatóan már táppénzen leszek.
A 2023 novemberi illetményalapomban van "jutalom" amit decemberben utaltak ezt szeretném ha számolnák a csed összegének megállapításakor.
Kérdésem, hogy ez így beleszámolódna? Ha jól tudom a tp idejét átugorják.
Ha augusztusban igényled akkor május 31-től visszafelé keresik a 180 bérezett napot (naptári napot). Ha a május 31-et megelőző 180 napban nem leszel táppénzen akkor a november pont nem fog már számítani.
(Az mindegy hogy decemberben utalták az számít melyik hónapra számfejtik)
Köszönöm a válaszokat!
Igazából ma tudtam meg, hogy ez novemberi bérszámfejtésben volt. Meglepett mert december közepe táján kaptunk róla értesítés, hogy kapunk egyáltalán és utána is utalták, ezért azt gondoltam decemberi... :/ de akkor így jártam 😅
"A 2023 novemberi illetményalapomban van "jutalom" amit decemberben utaltak ezt szeretném ha számolnák a csed összegének megállapításakor."
Ha az utolsó aktív munkával töltött 180 napodban van, beleszámítódik. Nekem ez nyomta fel a CSED-emet.
Érdemes utána számoltatni szakemberrel, mert olyan apróságokon múlhat, minthogy hónap utolsó napjától vagy táppénzen, vagy a következő hónap első napjától. Alapvetően, ha már csak nagyon a végén mész táppénzre:
"Amennyiben az igénylő a csecsemőgondozási díjra való jogosultság kezdő napját közvetlenül megelőző harmadik hónap utolsó napjától visszafele számítva rendelkezik a jogosultság kezdő napján fennálló biztosítási jogviszonyában 180 naptári napi jövedelemmel, akkor csecsemőgondozási díj naptári napi alapját ezen 180 napi jövedelem figyelembevételével kell megállapítani, ha a biztosítási idő folyamatos."
Az sem mindegy, hogy valóban kihúzod szeptemberig, vagy megszülsz már augusztusban.
Node a fenti kérdésben ebben a kontextusban a novemberi béred már biztosan nem számít. Azzal lehet esetleg játszani, hogy mikor mész el táppénzre, úgy még éppen van rá mód, ha jól számoltam fejben.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!