Valaki elmagyarázná egyszerűen, hogy ezek a betűk mennyi pénz és mettől meddig jelentenek?
Ha jól tudom, először van a CSED, ami születéstől 6 hónapos korig jár és ez a korábbi fizetésed 100%-a?
Következő a GYED, ami 2 éves korig jár és fizetés 70%-a?
Ezután a GYES 3 éves korig, ami fixen 28.500 HUF. - Ez akkor is jár, ha már visszamész dolgozni?
És mi az a GYÁS meg GYET és nem tudom, mi van még, milyen esetben és mettől meddig jár és mennyi az összege?
Köszönöm.
Csed168 napig jár. Vagy a szüléstől, vagy elötte 28nappal is igenyelheted (pintosabban 28napon belül bármikor).
Az igénylés napjától visszamennek 3 hónapot, és az az elötti 180nap átlagát veszik alapul.
Az alap 100%, ebből lejön a 15%szja
Gyed a csed után egyből, 2.szülinapig jár.
Ennek ugyan úgy számolják az alapját.
Az alap 70%-a, abból vonnak 15%szja és 10%nyba-t.
(Megjegyezném, csed-gyed nem mindenkinek jár, vannak feltételei)
Gyes 2.és 3.szülinap közt. Alanyi jogon jár, dolgozhatsz mellette.
Bruttó 28.500, netto 24ezer körül.
Gyet 3 éves kor után jár, csak akkor, ha 3 gyereked van. A legkisebb 8év alatt, a legnagyobb 18 alatti.
Szintén 24ezer valamennyi.
(Emellett régen nem lehetett dolgozni, most nem tudom).
A gyás rég megszűnt.
CSED-et azt legkorábban a kiírt dátum előtt 28 nappal tudod igényelni, legkésőbb attól a naptól, amikor megszületik a baba. Nem 6 hónapig, hanem 168 napig jár függetlenül attól, hogy szülés előtt vagy a szülés napjától igenyled. Megvan a számítási módja, de ha fix a kerested, és a terhességed előtt/alatt nem volt változás a fizetésedben akkor valóban a bruttó CSED az kb a bruttó fizetésed. 15% szja-t vonnak belőle (ha nem vagy adómentes valami miatt). Naptári napokra állapítják meg, így egy 28 napos februárban kevesebb, mint egy 31 napos januárban.
GYED az a CSED lejárata utáni naptól a gyerek 2 éves koráig jár, függetlenül attól, hogy a CSED-et mikor igényelted. Szintén bonyolultan számolják, de kB a bruttó gyed az kB a bruttó fizetésed 70%-a,15% szja-t és 10% nyugdíj/tb járulékot vonnak belőle, ugyanúgy naptári napokra számítják.
A gyes az fix, abból is vonnak, de azt most nem tudom pontosan mennyit.
Csak CSED mellett nem lehet dolgozni, a többi mellett igen. Ha GYED-en vagy, nem dolgozol, de a gyerek bölcsibe jár akkor nem jár GYED. Gyes az mindenképp jár.
Köszönöm.
És a gyerekvállalás előtti 2 évben 365 nap, aminek meg kell lennie, abba a táppénz beletartozik, ha abban a két évben pl volt 3 hónapnyi táppénzem, akkor nem 24, hanem csak 21 hónapot dolgoztam? Vagy egyáltalán hónapra nézik ezt, vagy csak a munkanapok számítanak?
Köszönöm.
Csak még valami.
Mi van akkor, ha valaki csak alkalmi munkavállaló, vagyis havi 15 napokat dolgozik? Az számít, mármint kaphat CSED-et meg GYED-et az illető?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!