Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ha itthon születik a gyerekem...

Ha itthon születik a gyerekem milyen juttatásokat, támogatást kaphatok, ha fél éves korában külföldre költözünk?

Figyelt kérdés
Sziasztok! Pár hónap múlva megszületik a pici babám, már táppénzen vagyok. Itthon terveztem letölteni azt az időt, amíg a GYED-et, CSED-et kapom, de a párommal szeretnénk Németországba költözni a kicsi fél éves kora körül. Ebben az esetben honnan és milyen támogatást kapok a gyermek 2 éves koráig? Gondolom külföldi juttatásra ne számítsak úgy, hogy egy napot nem dolgoztam külföldön, csak a párom.

2023. szept. 5. 12:27
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Amennyiben a férjed elkezd Németországban dolgozni és ott biztosított, ti meg kiköltöztök hozzá akkor te és gyerek a férjed betegbiztosítójánál családi biztosítás keretében biztosított, ezt persze a biztosítóval el kell intézni. Ilyenkor nem kell egy centtel se többet fizetni (Gesetzliche Krankenversicherung), ha közalkalmazott vagy egyéni vállalkozó és ez miatt Private Krankenversicherung-ja lesz az más tészta, akkor családtagonként van külön havidíj.

A családi pótlék (Kindergeld) 250 EUR havonta, ehhez is be kell adni pár papírt de viszonylag hamar kezdik utalni.

Elterngeld jár anyukának akkor is ha a szülés előtt más EU-s országban dolgozott, az utolsó 12 hónapról kell részletes bérkivonat és itt Németországban kell lefordítattni. Ezt kicsit bonyolultabb intézni de nem ördöngösség. És ha jól tudom akkor is van egy minimális Elterngeld ha nem dolgozott az ember 12 hónapig ... ha jól emlékszem úgy volt hogy eldönthettem hogy 1 vagy 2 évig szeretném-e kapni az Elterngeld-et, de maga az összeg ugyanannyi marad csak 2 évre leosztva. Van Elterngeld Plus is, ha x idő után részmunkaidőben vissza akar menni az ember dolgozni.

2024. jan. 30. 22:09
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!