Várandósan de aktuális munkaviszony nélkül milyen lehetőségek vannak? Valóban csak a gyes jár?
MÁK-on ez van:
Csecsemőgondozási díjra jogosult az a nő, aki a gyermeke születését megelőző két éven belül 365 napon át biztosított volt, és akinek a gyermeke a biztosítás tartama alatt vagy
a biztosítás megszűnését követő negyvenkét napon belül születik
vagy
a biztosítás megszűnését követően negyvenkét napon túl baleseti táppénz folyósításának az ideje alatt vagy a folyósítás megszűnését követő huszonnyolc napon belül születik.
Mikor szűnt meg a munkaviszonyod?
Nekem a babám anno a biztosítás megszűnését követő 47 napra született meg. Nem kaptam meg a gyedet, csak a gyest. Méltányossági alapon is elutasítottak.
Most a második babánál szintèn csak a gyesre leszek jogosult, viszont tettünk fèlre annyi pènzt, hogy bőven kitart majd.
Szülés időpontjakor meglesz 2 èvre vissza a 365 napod?
Ha igen, akkor a feltétel nem a munkaviszony, hanem a biztosîtási jogviszony
Tehát ha a szüléskor álláskeresésin/ munkanélkülin lennél, és megvan a 365 napod, akkor kapsz csedet ès gyedet is
Csak nem biztos, hogy a jövedelmedet veszik alapul..
De azért több, mint a gyes
Nekem sikerült elintézni a csendet, gyedet, úgy hogy szülés előtt 4 hónappal kérvényeztem az álláskeresésit. Annak volt egy átfutási ideje, aztán 90 napra állapították meg, de még a lejárat előtt kb. 2 héttel megszületett a baba. Közben kérni kellett a szüneteltetését a csend, gyed, gyes lejártáig.
Részletesebben: szeptemberben lettem várandós, novemberben megszűnt a munkaviszonyom (A covid miatt. A terhességet még be se jelentettem.) Januárig húztam az időt, és akkor mentem az álláskeresésit kérni. Február közepétől már kaptam is, majd beadtam a kérelmet csed-re, és még le se járt májusban az álláskeresési, amikor szültem. De az se lett volna gond, ha letelik a 90 nap, mert utána még van 42 nap türelmi idő.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!