Miből számolnak ilyenkor? Hogy "éri meg"?
Sziasztok!
A munkáltató érdeklődik, mikor megyek vissza dolgozni, de mielőtt konkrétabbat mondok neki, szeretném felmérni a lehetőségeket a tesó miatt (ez még kérdéses hogy lesz e). És nyilván semmi köze jelenleg a munkáltatónak a tesó dolgohoz sem, és nyilván bármi történhet, változhat... Fél éves a babám, a munkáltató a helyettesítésem miatt kérdezi elvileg.
A terhességem kiderültekor táppénzre mentem egyből, amit a fél évvel azelőtti fizetésből számolnak, az akkor br. 280 ezer körül volt. Amikor táppénzre mentem, épp fizetésemelés volt, ekkor br. 440ezerre ugrott a fizetésem, pár napot voltam szabadságon ekkor. A csedre kb. azt az összeget kaptam, ami a nettó fizetésem lett volna épp (n. 280ezer), gyedre pedig a max. összeget kapom (nem erre számítottam). Jelenleg a bérem kb br. 500ezer.
Ha 1 év múlva táppénzre mennék, azt miből számolnák?Miből számolnák a csedet, gyedet? Megérné visszamenni fél évre dolgozni, vagy ugyanazt a pénzt kapnám? Nyilván nem csak ezen múlik a dolog, de szeretek tisztán látni, főleg a mai világban, ahol 10ezer alatt nem jön ki az ember a boltból... :(
Nem számolnák az ujbol. Ugyan azt kapnád, mint most
A tp is és a csed/gyed is úgy számolódik, hogs az igényléskor visszamennek 3 hónapot, az az elötti 180 nap ADÓZOTT jövedelmét veszik alapul. Tehát hiába vagy bejelentve most ennyire, ha sosem kaptál még annyit. Ha visszamennél akár csak pár napot is dolgozni a 2 gyerek közt, akkor kaphatnád a magasabbat. De így nem.
tehát ha a bent lévő szabikat kivenném, akkor az új bérből számolnának? de akkor se tudnak 3 hónapot visszamenni, hogy adózott bér legyen azelőtt közvetlenül.
Illetve akkor mi alapján kapom a max. gyedet? mert a br 280ezres bérből sehogy nem áll össze a n. 250 körüli gyed. (alig kapok kevesebbet, mint a csed volt)
a fizetésem elég tiszta, állami szférában dolgozok, nincsenek műszak stb. pótlékok, ami pótlék van, az fix, a bér állandó része. a családi adókedvezményt a párom veszi igénybe, én a családi pótlékot, de ez is fix, ezt most nem számoltam. a gyed határozatán magasabb összeg van, mint a max. gyed, így nem is kapom meg azt, amit a fizetésemből számolnak.
a kolléganőm előttem ment el szülni, ő is táppénzen volt a terhesség alatt, neki kevesebb a gyed, mint a táppénz volt. nekem ez nem így van, én 100ezerrel több gyedet kapok, mint táppénzt kaptam.
Az tuti hogy a bennt lévő szabikat az emelt béredből számolják!100%most vagyok pont úgy.
Ha visszamész dolgoznisztem köze lesz a fizudhoz,de ezt egy könyvelőtől kérdezd meg inkáb
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!