Terhesség alatt hogy működik a táppénz?
Szia! Tb ellátásokat mindig a bruttó bérből számolják, amit abból kézhez kapsz, az a nettó. A számítási mód kicsit összetettebb, nem biztos, hogy pont a jelenlegi béredből lesz számolva. A táppénz első napjától visszaszámolt 3. hónap utolsó napjától keresnek 180 bérrel ellátott napot. Ennek a 180 napnak az 1 napra eső összege lesz az ellátás alapja. Ennek veszik a 60, vagy az 50%-át, attól függően, hogy megvan-e a folyamatos 2 éves jogviszonyod (illetve kórházi napokra is 50% jár)
Pl. Ha mától vagy táppénzen (05.19), akkor a 2022.02.28-tól kb 2021.09. hónapig kapott jövedelmeidet (bruttó) átlagolják.
És igen, a táppénzből csak adót vonnak, ami a te esetedben nem lesz.
Megpróbáltam érthetően fogalmazni, remélem tudtam segíteni
(Szakmabeli vagyok)
Kedves 5-ös!
Elméletileg igen.
Ha abban a kb fél évben voltál már táppénzen, az nem számít bele a számítási időszakba, tehát annyival többet fognak visszamenni. Pl.: márciusban voltál 2 hetet táppénzen, akkor abban a hónapban csak 2 heti béred veszik figyelembe, viszont nem novemberig számolnak vissza, hanem azzal a 2 héttel tovább.
Üdv
"3"-as
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!