Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Valaki le tudná írni nekem...

Valaki le tudná írni nekem hogy mikor terhes lesz valaki mikortól mennyi gyes, csed stb jár neki?

Figyelt kérdés
Totál homály az egész, én a férj vagyok. Az egyszerűség kedvéért mondjuk azt hogy a feleségem is meg én is 100-100 ezer forintot keresünk havonta. Mikortól tud elmenni GYES-re, meddig kell dolgoznia, meg ilyesmikre vagyok kiváncsi. Ha tudtok egy weboldalt ami érthetően leírja azt is megköszönném. A későbbiekre is kíváncsi lennék, családi adókedvezmény meg ilyesmi.
2021. aug. 29. 10:57
 1/7 anonim ***** válasza:
79%

Beirod a Google-na hogy Csed, Gyed.

Az is számít mióta van munkaviszony. Határozatlan e a szerződés, szülés pillanatában fenn fog e állni a munkaviszony stb...

2021. aug. 29. 11:01
 2/7 anonim ***** válasza:
100%

Ha 2 év alatt van 365 ledolgozott napja és a szülés pillanatában is elő munkaviszonya, akkor jogosult először CSED-re ( várható szülés előtt 28 nappal vagy a szülés napjától ) 168 napig. Ez a bruttó fizetés 100% mínusz SZJA. CSED után jön a GYED a gyerek 2 éves koráig. Majd 2 és 3 éves kor között a GYES, ez fix összeg. Mellette van a családi pótlék, ill az egyszeri anyasági támogatás 64ezer Ft ha legalább 4x részt vett terhesgondozáson. Vannak települési szintű támogatások is, ennek a város, falu, kerület honlapján tudsz utánanézni.

Ha nincs meg a ledolgozott idő vagy nincs a szülés időpontjában munkaviszony akkor se CSED se GYED nem jár. Csak a többi.

Családi adókedvezmény a magzat 91. napos korától jár, orvosi igazolással amit a munkáltatónál kell leadni, vagy következő évben az adóbevallásban visszaigényelni.

Kalkulátor ahol a CSED és GYED kiszámolható:

[link]

2021. aug. 29. 11:07
 3/7 A kérdező kommentje:
A másodiknak köszönöm a választ!
2021. aug. 29. 11:35
 4/7 A kérdező kommentje:
Még egy kérdésem lenne. Ha van 1 pici, aki után jár GYED, mert mondjuk 1,5 éves, és születik még 1 gyerek, akkor egymás mellett is járnak? Tehát jár a GYED az első gyerekre, de a CSED is jár a második miatt?
2021. aug. 29. 12:32
 5/7 anonim ***** válasza:
100%
Igen, párhuzamosan is járnak az ellátások. (Feltéve, ha még élő jogviszonya van a munkahelyén.)
2021. aug. 29. 13:30
 6/7 anonim ***** válasza:
100%
Még kiegészítve az előzőeket, terhesség alatt csak a fizetését kapja, és addig kell dolgozni, amíg az orvos táppénzre nem veszi (ismerek olyant, aki kb 10 hetesen vetette magát táppénzre, én pl a 35. hét végéig dolgoztam).
2021. aug. 29. 15:19
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm a segítséget mindenkinek. Azzal tisztában voltam, hogy amíg dolgozik csak a fizu jár, de köszönöm azért neked is.
2021. aug. 29. 16:43

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!