Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Ebben az esetben, hogy kaphato...

Ebben az esetben, hogy kaphatok csedet, gyedet?

Figyelt kérdés
Március 1-től dolgozok, előtte 1 évig nem volt munkám. 4 hetes vagyok. Dolgoznék ameddig tudok viszont fizikai munkát végzek így igazából egyből táppénzre kéne mennem,de ugye annyit lehetek táppénzen amennyit dolgoztam vagyis az csak 5 hónap utána mi lesz? Vagy kötelesek olyan munkát adni amit terhesen is végezhetek?

2021. aug. 1. 20:45
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
89%

A csed-t tudod hamarabb igényelni 28 nappal a szülés kiirt dátuma előtt.

Szóval ki kellene még húzni legalább 1,5 hónapig a munkád.

Szabadsággal tudsz még játszani, hogy táppenz helyett ki veszel 2 hetet mondjuk.

Egyebkent elvileg kötelesek adni, de sok helyen nincs ilyen opció es nem szívesen adják az alapbert. Te hogy látod? Nálatok van olyan munka, amit el tudnál végezni ehelyett?

2021. aug. 1. 20:59
 2/11 anonim ***** válasza:
100%

Most nézem újra.

Akkor szülésig nem lesz meg a 365 nap az elmúlt 2 évben?

Mert sajnos akkor nem fogsz kapni csed-t.

2021. aug. 1. 20:59
 3/11 anonim ***** válasza:
100%
Szülés előtt ha nem lesz meg a 365 nap biztositott munkaviszonyod 2 éven belül, akkor nem kapsz,csak gyest.
2021. aug. 1. 21:00
 4/11 A kérdező kommentje:
Dolgoztam eddig 5 hónapot plussz 8 hónap a terhesség még jobb esetben akkor meglesz az 1 év. Csak az a baj, hogy nem tudok így nyugodtan elmenni táppénzre mert elvileg csak annyit lehet amennyit dolgoztam,ezért kéne vagy 3 hónapot dolgoznom, csak az meg a többivel szembe nem fer, hogy nem emelek meg hajolok.
2021. aug. 1. 21:42
 5/11 anonim ***** válasza:
Mikorra vagy kiirva?
2021. aug. 1. 21:45
 6/11 A kérdező kommentje:
Idén március 1-től dolgozok és így kb 2022 április elejére leszek kiirva úgyhogy ha nem lesz koraszülött akkor meglesz a 365 nap. Nem így van?
 7/11 anonim ***** válasza:
47%
A táppénz ha jól tudom nem számít bele,szóval vagy végigdolgozol,hogy meglegyen a 365 napod vagy elfogadod,hogy gyest kapsz majd csak
 8/11 A kérdező kommentje:
Én úgy tudom beleszámit mert akkor is biztosított vagyok és van munkaviszonyom. Április 12re leszek kiirva most néztem a kalkulátorban
2021. aug. 1. 21:47
 9/11 anonim ***** válasza:
100%

Beleszamit, de nagyon necces az időzítés...

Amúgy eleve ott kezdődik a dolog, hogy ha a doki megállapitja a terhességet és szivhangot, leghamarabb akkor tud tappenzre venni, de ez még legalább 2-3 hét.

(6-7 hetes terhességi korban, ha pontos a ciklusod)

2021. aug. 1. 21:50
 10/11 anonim ***** válasza:
81%

A táppénz összege nem számít, az ideje igen.

Kötelesek olyan munkakört felajánlani, amit el tudsz látni, ha nincs ilyen, akkor fel kell mentsenek a munkavégzés alól és erre az időszakra bér jár. Ezt törvény írja elő, nem a munkáltató dönti el. Csak az a baj, hogy kb mindenki inkább táppénzre megy, mert nem tud erről...

Ha táppénzre akarsz menni, akkor szabadsággal tudsz még játszani. Elmész 5hónap táppénzre, aztán mondjuk 2-3 hét szabira (amennyire tudsz), aztán a szabi után megint jogosult leszel táppénzre.

2021. aug. 1. 21:52
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!