Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » GYÁS, GYES, GYED, GYET » Jár nekem a csed és a gyed?...

Jár nekem a csed és a gyed? És hol kell őket intézni?

Figyelt kérdés

Sziasztok

Első babánkat várjuk, teljesen vakon vagyok ezekben az ügyekben.

2018 júniusától volt folyamatos munkaviszonyom 2020 júniusig. Utána álláskeresőin voltam, majd decemberben terhes lettem.

Augusztus 15re vagyok kiirva.

Jelenleg nincs munkaviszonyom még, viszont a párom főnöke alkalmazna engem itthon végezhető munkára májustól.

Ez esetben igénybe tudom majd venni a csedet és a gyedet? Természetesen így munkaviszonyom lenne szülés alatt is.

Illetve a baba születése után kell elindítani ezt a folyamatot ha jól tudom, de pontosan hol?

Államkincstárban? Nekem vagy ez a munkáltató dolga lesz majd?

Nincs ügyfélkapum így csak a személyes intézkedés opció.

Köszönöm a válaszokat előre is :)

2021. ápr. 26. 10:43
 1/3 anonim ***** válasza:
89%
A szülést megelőző 2 évben kell 365 nap biztosítotti jogviszony. Ez, ha jól számolom, neked meglesz, úgyh járni fog a csed/gyed, ha munkaviszonyban állsz majd, mikor szülsz. A munkahelyeden kell leadnod majd az igénylést, ők fogják intézni.
2021. ápr. 26. 10:56
 2/3 anonim ***** válasza:
86%

Ha párod főnöke bejelent, akkor jogosult leszel csedre, gyedre, munkáltatónak kell intézni.

Ha mégsem lesz szülésig munkaviszonyod, akkor gyes fog járni.

2021. ápr. 26. 12:07
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

Ha ő felvesz májustól és meglesz szülésig ahogy írod, kapni fogsz csed-t, utána Gyed-t.

Alapja a mostani fizud lesz.

Igényelni a munkáltatónál kell, leghamarabb a szülés előtti 28.naptol.

Tehat július 18 után be tudod már adni, nyilván a kért dátum utantól akkor nem dolgozol.

Fontos hogy Csed alatt nem lehet dolgozni, csak mert írod, hogy otthoni meló.

Gyed alatt (tehát az igényléstől számított 169.nap után fogsz tudni dolgozni - már ha akarsz :))

2021. ápr. 26. 14:35

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!