Szülési szabadság megigénylése a szülést követően hogy megy? CSED-del egyszerre folyósítható?
Április óta táppénzen vagyok, a CSED-et csak a szülés utántól kérném meg. Mi a helyzet a szülési szabadsággal? Azt olvastam, hogy azt a munkáltató fizeti, 100%-os bér, 2 hét kötelező, de akár 24 hétig kérhető, mint a CSED. Ennek mi a folyamata? Futhat együtt a kettő? Sajnos a munkahelyemen, aki ezeket intézi, inkább csak amolyan közvetítő, ennyire specifikusan nem ért ezekhez, a védőnőhöz irányított a kérdéssel, de ő sem tudott segíteni. Nekem pedig nyilván nem mindegy, hogy a 100%-os bért, vagy a 70%-os CSED-et kapom...
Köszönöm szépen!
A szülési szabadság és a fizetés nélküli szabadság két egészen más munkajogi kategória, 1-2. Ne rakjátok össze. Attól, hogy egy időszakban nem kap fizetést, ez még nem lesz fiznélküli.
Kérdező, a szülési szabadság 24 hét, amit úgy kell kiadni kérésed szerint, hogy max 4 hét a szülés várható időpontja elé essen. Te a szüléstől leszel szülési szabin, ha onnantól kéred a csedet, addig táppénz. A szülési szabadság idejére attól függően jár ellátás, mire jogosult a kismama.
A szülési szabadság lejártát követően kell kérned a fizetés nélküli szabadságot. Erre megint aszerint jár ellátás, mire vagy jogosult.
A szülési szabadság idejére a CSED jár.
Vagy nem. CSedre nem jogosultak is vannak, stb.
Köszönöm! De akkor ezen az oldalon mit írnak a 100%-os bérről? Nagyon zavaros ez az egész ezek alapján.
www.penzcentrum.hu/karrier/szulesi-szabadsag-2020-szulesi-szabadsag-idotartama-igenylese-ki-fizeti.1094974.html%3famp
Ez a cikk fság. Nem értem hogy írhattak ilyet.
Nem jár "kétféle pénz" erre az időszakra.
A szülési szabadság csak az az időtartam, amit a munkáltató köteles kiadni, de ő nem fizet rá semmit. Csed járhat rá, amennyiben jogosult vagy.
Ha lejár a szülési szabadság, akkor fizetés nélküli szabadságot lehet igényelned a munkáltatótól, amit a gyerek 3 éves koráig köteles megadni. De kérheted rövidebb időre is.
A különbség a szülési szabadság és az utána következő időszak között, hogy a szülési szabadság idejére nem kell "eltávot" igényelned a munkáltatótól, mert az adott, míg 24 hét után be kell adnod formailag egy papírt, hogy legyen szíves engedélyezni, ő pedig köteles engedélyezni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!