Milyen támogatásokat igényelhetek kismamaként? Részletek lent
Sziasztok!
Nincs még gyermekem, így tájékozatlan vagyok a témába.
Az elmúlt 3 évben nagyjából 1 év munkaviszonyom van, illetve most is van folyamatban (ennek, hogy csak 1 év, oka van, ami nem a lustaság).
Mire szülök, addigra meglesz a diplomám, mert tanulok is munka mellett.
Párom külföldön dolgozik, onnan jogosult / jogosult vagyok támogatásra?
Egyelőre ennyi kérdés jut eszembe.
Ha van plusz infótok,várom szívesen!
Szép napot Nektek! :)
Ha a szülést megelőző 2 évben van 1 év munkaviszonyod (összesen), és a szülés napján is biztosított vagy, akkor 168 napig kapod a csedet. Ezt legkorábban a szülés előtt 28 nappal, legkésőbb a szülés napjától igényelheted. Összege a bruttód 70%-a, ebből 15%-ot vonnak. Ezután a gyerek 2 éves koráig gyed, ez i a bruttód 70%-a, de 25%-ot vonnak. 3 éves korig pedig gyes, ez 25-26 ezer nettóban. Születéstől jár családi póttlék, ez egy gyerek esetén 12200. A terhesség 91. napjától adókedvezményt igényelhetsz, egy gyereknél 10 ezr/hó.
A diplomádnak akkor lenne jelentősége, ha nem dolgoznál és a dimploma megszerzését követő 1 (?) éven belül szülsz. A párod munkahelye szerintem teljesen irreleváns ebből a szempontból.
Kismamaként táppénzt és a családi adókedvezményt a terhesség 90. napjától.
A szülés után csed, gyed, családi pótlék.
A párod max. a csp-t igényelheti, de attól is függ, mit jelent a "külföld". Minden országban mások a feltételek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!