Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Fogzás » 2 év körüli gyermeketek...

2 év körüli gyermeketek esetében milyen fogkefét használtok?

Figyelt kérdés

Lassan 2 éves kisfiamnál egyre harcolósabb a fogmosás. Gondolkodom elektromos fogkefében, de lehet, hogy ahhoz túl fiatal. Hiába keresek ezzel kapcsolatban álláspontokat, tapasztalatokat, kevés info van és azok sem túl hitelesek.

Ti hogy oldjatok meg a fogmosást? Mik a tapasztalataitok?

2024. jan. 26. 15:16
1 2
 11/15 anonim ***** válasza:
57%
Ez nálunk is harc nem tudom néztek mesét vagy sem, de nem is az a lényeg. Hanem a Kicsi gesztenye klubnak van zenélő fogkeféje a fogmosó dal szól belőle elvileg, én már gondolkoztam rajta de még tapasztalatom nincs.
2024. jan. 26. 21:04
 12/15 anonim ***** válasza:
Én úgy szoktam csinálni, hogy kislányom mossa az en fogam én pedig az ő fogát.
2024. jan. 27. 20:53
 13/15 anonim ***** válasza:

Fogorvosként és anyaként válaszolok.

Nálunk 2,5 éves kortól nagyon is bevált az elektromos, tehát egyáltalán nem biztos, hogy a te gyereked el fogja utasítani. Ha például ti is azt használtok ÉS rendszeresen látja is a fogmosásotokat, akkor igenis megér egy próbát. Nálunk sokat segített az is, hogy egy alkalommal látott olyan fogkrémet, amin valami szimpi figura volt, s mivel a kritériumoknak megfelelt, így azóta is azt használjuk. De ugyanígy szokott kézi fogkefére is rámutatni, nyilván nálunk az is van.

Az 1. válaszoló le lett hurrogva, pedig nem mondott ám akkora hülyeséget. Nézzük úgy a kérdést, hogy pl a tele pelenkát nem engedi magáról lecserélni. Mondjuk tortúra minden kakilás után a pelus csere. Ebben az esetben is hülyeséget írt volna az első válaszoló, vagy azért a kakis pelenka a popóján van akkora gond, hogy hiszti ide vagy oda, lecserélitek?

Az 5-ös válaszolót pedig nem szeretném elkeseríteni, de legkorábban 7-8 éves korban alakul ki az a finommotorika, ami a fogmosáshoz kell. Magyarul, még ha maga Leonardo da Vinci is a gyereked, teljességgel kizárt, hogy jól meg tudja mosni, maszatol esetleg. Ha 3,5 évesen lyukas fogai lennének, akkor a szegényes szájhigiénia mellé még bizonyosan rájönne az, hogy folyamatosan cukros löttyben áznak a fogai, szóval azért az nem akkora érdem, hogy most nincs neki, egy 8-10 év múlva térjünk erre vissza, mivel a tejőrlők cirka 12 évesen váltódnak le, miközben ezek azok a fogak, amiket tipikusan nem sikerül jól megmosni még a szülőknek sem.

És ehhez egy gondolat: Magyarországon gyakorlatilag elérhetetlen gyermekfogászati ellátás a lakosság nagy részének. Mi egy Dél-Pest megyei vàrosban lakunk, legközelebbi gyerekfogorvos Bp, 75 km-re. Nem azt mondtam, hogy ott fogadják is a helyieket, hanem térben ott van legközelebb. Mivel ekkora hiány van, ezért ún. vegyes fogászati praxisok vannak az ország legtöbb részén, de mivel az ott dolgozók nem gyermekfogászok, így zömmel vagy nem adekvát terápiát alkalmaznak, vagy továbbutalják őket például Budapestre. Fogorvosi oldalról is fájdalmas végig asszisztálni azt, mikor egy kétségbe esett szülő az n+1. rendelőt hívja, mert a gyerekének fájdalma van, de mindenhol ugyanazt mondják, hogy nem tudnak segíteni, mert nem foglalkoznak gyerekekkel. Mint ahogy egy belgyógyászhoz is hiába viszed a kruppos gyereked, nem nagyon van rá esély, hogy tudna vele foglalkozni, mert nem ez a végzettsége.

Ezt a kis kitérőt azért írtam le, hogy lássátok: nem babra megy a játék. Igenis minden lehetséges módot meg kell találni arra, hogy megmossátok a fogát, ti persze, mert ő még nem képes rá. Persze, adjátok a kezébe, hadd gyakoroljon, de a munkát nektek kell elvégezni. Próbálkozzatok más ízű fogkrémmel, elektromos fogkefével, esetleg dallal (Mossad meg a fogad reggel és este - keress rá), és lásson titeket is, hogy mossátok magatoknak. Nem hülyeség az sem, ha engeditek neki, hogy a tiéteket megmossa (nyilván ez csak játék).

Nekem sok gyerek megy át a kezeim között, mivel fogszabályzósként gyerekfogászattal is foglalkozom. Nem bántásból, de még egyszer nem láttam olyat, hogy az, aki azt mondta a 3-4-5 éves gyerekére, hogy “pedig olyan ügyesen mossa”, ott ne lett volna mégis nagy gond, ráadásul mivel a szülők így ugye nem is nézik át alaposan a fogait minden irányból, ha baj van, az annyira későn derül ki, hogy már nem kis gond.

2024. jan. 28. 22:23
 14/15 anonim ***** válasza:

"Ebben az esetben is hülyeséget írt volna az első válaszoló, vagy azért a kakis pelenka a popóján van akkora gond, hogy hiszti ide vagy oda, lecserélitek".

Az 1-es válaszoló azért írt hülyeséget, mert azt írta, nem engedi a hisztit. Mintha ez így működne.

Én se engedem, mégis hisztizik, nem kérdezi meg, beleegyezek-e. Ettől még lecseréltem a pelenkát és bizony van, hogy igenis lefogom és megmosom a fogát a sírás, tiltakozás ellenére, mert nem vált be semmilyen más módszer, de attól még ugyanúgy hiszti van miatta, ami baromi fusztrálóvá teszi a fogmosást minden nap.

2024. jan. 29. 05:47
 15/15 A kérdező kommentje:

"Az 1. válaszoló le lett hurrogva, pedig nem mondott ám akkora hülyeséget. Nézzük úgy a kérdést, hogy pl a tele pelenkát nem engedi magáról lecserélni. Mondjuk tortúra minden kakilás után a pelus csere. Ebben az esetben is hülyeséget írt volna az első válaszoló, vagy azért a kakis pelenka a popóján van akkora gond, hogy hiszti ide vagy oda, lecserélitek?"

Mondjuk egy pelenkacseréhez még meg tudom tenni, hogy a hiszti ellenére lefogom és lecserélem a pelenkát.

De azt megnézném, hogy egy rúgkapáló gyerek száját hogyan feszíted ki akarata ellenére, ráadásul úgy, hogy a cél az volna, hogy a fogmosás szokássá váljék és pozitív tapasztalat kapcsolódjék hozzá...

2024. jan. 29. 09:05
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!