Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Kisbabám majdnem 5,5 hónaposan...

Kisbabám majdnem 5,5 hónaposan 5 kg, az előző héten csökkent a súlya majdnem 10 dkg-al. Már 1 hónapja kap Sinlacot, kétszer egy nap (100-150 ml-t). Szerintetek ez a fejlődés normális? Mit tehetnék még?

Figyelt kérdés
Orvosilag nincs vele semmi, a hossza egyébként 61 cm, a fejkörmérete 41 cm, ami az orvos szerint életkorának megfelelő. A mozgása is rendben van, forog mindkét oldalra, a kúszás is beindult. Mosolygós, csevegős. Aggóom, hogy miért nem nő a súlya, bár adunk neki kiegészítést...
2016. jún. 12. 21:48
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
79%
Komolyan mondom, nagyon gázok tudnak lenni egyes fanatikus szoptatási tanácsadók. Inkább maradjon pici meg sovány a baba, csak a Szentséges Anyatej mellé más ne kerüljön minimum 6 hónapig. A Sinlac, amit adsz neki naponta összesen csak 200-300 kalória, ha emellé kevés a tejed, akkor simán a kalóriaigénye alatt etetheted a gyerekedet. Mérni kéne, hogy mennyit szopik összesen egy nap alatt, ha keveset, akkor ki kell pótolni tápszerrel és kész.
2016. jún. 13. 06:23
 12/20 anonim ***** válasza:
Vérvételre nem küldött az orvos? Az egyik barátnőm kislánya szintén nem hízott pedig bőven evett (tápszeres volt)és a vérvételből kiderült, hogy vashiányos, így kapott Maltofer cseppeket és szépen elkezdett hízni.
2016. jún. 13. 07:03
 13/20 anonim ***** válasza:
33%
Meg kell kezdeni a hozzá táplálást, kevés neki már az anyatej, semmi gond nincs abból hogy 3 héttel előbb kezded, nálunk ugyan ez volt, elkezdtünk eszegetni,és természetesen tovább szopott. Tápszert nem adtam neki felesleges, az orvos sem javasolta.Meg most már nem lesz olyan látványos növekedés, egy kicsit lelassul.
2016. jún. 13. 07:44
 14/20 Bella169 ***** válasza:
78%

Már bocsi de mi baj van a tápszerrel? Azon kívül, hogy egy szoptatási tanácsadó nem javasolta (a szoptatási tanácsadók szinte soha nem javasolják a tápszert, csak ha már nincs egy csepp anyatej se, de lehet még akkor se)

Nézzük reálisan a tényeket.

Van egy 5,5 hónapos babád, aki 5 kiló úgy hogy egy hét alatt 10 dekát esett vissza a súlya.

A kicsi 3,28 kg al született, ez azt jelenti, hogy fél éves korára illenék megduplázni a súlyát, ami kb 6,5 kiló lenne. Ez alapján a babád több mint 1 kilóval elmarad súlygyarapodással ami még nem lenne olyan vészes ha csak lelassult volna a gyarapodása, de az övé már átment minuszba.

Nem akarsz elkezdeni ég se hozzátáplálni, se tápszert adni. Akkor mégis milyen megoldásra gondoltál, mert más lehetőség nincs.

Sinlacot adsz a babának, de abból se adhatsz többet. Elérted ott is a maximumot.(Alkalmazása:4 hónapos életkor feletti csecsemők, gyermekek, felnőttek naponta 1-2-szeri kiegészítő táplálása. Kizárólagos táplálásra nem alkalmas.)

A hozzátáplálás se nyújtana egyébként megoldást a fogyásra. Miért?

Mert egyrészről az első hetekben a legtöbb baba csak kóstolgat, szokja az ízeket és nem eszik mennyiséget még. Másrészről idő még megtanulja a szervezet teljesen megemészteni az új ételt, így eleinte sok landol emésztetlenül a pelenkába, és kevés tápanyag szívódik fel belőle. Harmadrészt a gyümölcsöknek és zöldségeknek alacsonyabb a kalória tartalma mint az anyatejnek vagy a tápszernek. Negyedrészről a hozzátáplálás elkezdésével, a babák gyarapodása lelassul ( mivel mennyiségre nem több a napi bevitel de kalóriában kevesebb), a tiédnek viszont már nincs hova lassulnia, ő már most fogy.

Arról pedig már nem is beszélve, hogy 6 hós kortól (6 hós kor elött ez az érték magasabb) napi fél liter tejalapú tápláléknak (anyatej, tápszer) meg kell lennie. Ha nincs elég tejedkor pótolni kell. Később beszámítható lesz a joghurt ( 8 hós kor után, és kizárólagos tejpúnak nem jó) és a tejpépek is (a sinlac nem számít mert nem tej hanem gabona lapú, mégha glutén mentes is akkor is, azok a tejpépek amik beszámítanak azok meg tápszer alapúak, tehát akkor már mindegy hogy tejpépet vagy tápszert kap a gyerek)

Ezeket érdemes lenne végig gondolni.

Ha meg egy cumizavartól félsz, akkor meg rengeteg alternatíva áll rendelkezésre a tápszer adására. Adhatod kanállal, pohárból (lehet kapni svéd etetőpoharat kimondottan ilyen célra), vagy adhatod itató pohárból/üvegből, ezeknek más a csőr kiképzése mint egy cuminak, másképp kell szívni is, így nem zavar be. Valamint a kor előrehaladtával lehet fokozatosan váltani vele és elérni az önálló pohárból való ivást. Az én lányom (háziorvosunk javaslatára) pl az utóbbit használja. A vizet is ilyenből kapja napközben.

2016. jún. 13. 10:29
 15/20 anonim ***** válasza:
78%

14-es el tokeletesen egyetertek. Nem ertem miert nemnlehet megertened kerdezo, higy a babadnak tapszer kell? Miert kotod ki kategorikussn, hogy nem? Mi a gond a tapszerrel?

Harom gyereket szoptattam sokáig. Az anyatej a legjobb az teny, de nem vagyok fanatikus. A kicsim most lesz 10 honapos nekem van tejem meg boven, de eu. Okokbol el kell valasztanom. Te akkor neki sem adnal tapszert??? Amugy az enyem sulyos baba 10,5 kg. En inkabb attol tartok, hogy jobban gyarapszik majd a tapitol...de a tej akkor is kell, ugyhogy reggel este kapja a tapszert.

2016. jún. 13. 11:07
 16/20 anonim ***** válasza:
78%

5,5 hónapos babád összesen 1,5 kilót hízott, tudod is, hogy nem elég a tejed, tehát konkrétan éhezik (mivel fogy!), de tápszert azt már nem!

te nem vagy normális! minek írtál ki egyáltalán kérdést?

egyébként a hozzátáplálást is elkezdhetted volna, de a tápszer kell, mivel első hetekben pár kanállal fog csak enni, na meg egyébként se az 5 kiskanál almától fog jóllakni

2016. jún. 13. 11:22
 17/20 anonim ***** válasza:
76%

Ez már számomra a veszélyeztetés kategória. Ha folytatod tőled elvenném a gyereket, a szoptatási tanácsadót pedig lecsuknám.

Egyébként a Sinlac is tápszernek minősül (dobozán is rajta), vond meg azt is, hátha átáll fényevésre!

2016. jún. 13. 12:14
 18/20 anonim ***** válasza:
22%

[link]

A te gyereked lesz a következő? Teljesen bolond vagy? Éhezik a gyereked, szabályosan fogy, de te nm akarsz neki tápszert adni - ami neki való, emrt egy sarlatán azt mondta? Gratulálok. Így kell börtönbe kerülni.

2016. jún. 13. 20:33
 19/20 anonim ***** válasza:

Azert szerintem erős egy kicsit a kerdezőt eheztetonek tituálni. Latszik a kerdesbol, hogy aggodik a babaert. Nem akar rosszat neki csak ugy gondoljs hogy a tapszer ordogi.

Kerdezo! Nyugodj meg! Jo lenne ha azert kommentelnel valamit! En tenyleg oszinten aggodom ertetek. Ha mas nem kerlek irj nekem privatot! Hatha tudok segiteni!

2016. jún. 13. 21:49
 20/20 anonim válasza:
100%
Nyugodtan adjál neki tápszert, semmi baja nem lesz tőle. Most 3 és fél hónapos a kislányom és 1 hónapja kezdtük el mi is a tápszerezést, mert sajna nekem is kevés volt a tejem. Azóta hízott 1 kilót a babám. Két hónapos koránál vettem észre én is azt, hogy stagnál a súlya, a védőnőm is azt kérdezte van-e elég tejem, mondom persze. Megbeszéltük, hogy mérjem a súlyát. Eltelt 1 hét, még mindig nem változott a súlya. Persze elég sokat is sírt szegényem és mivel hasfájós is volt erre is gondoltam. Méregettem a súlyát, mennyit eszik stb... Eltelt így három hét mire a védőnőm belátta, hogy akkor tápszerezés legyen. Hidd el én sem akartam, de muszáj volt, és azóta sokkal nyugodtabb vagyok, mert tudom, ha esetleg kevés a tejem, akkor tudok neki pótolni és ő is sokkal nyugodtabb, mert tele a poci. :)
2016. júl. 19. 12:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!