Mikor kapott a gyerek először kólát?
az imént megjelent kólás kérdés miatt gondolkodtam el rajta.
Kisfiam talán eddig 1-2x belekóstolhatott fél kortyot, de nemrég a születésnapomkor annyira könyörögtek az unokatesóval, hogy engedtem neki, töltöttem kb 1-1 decit a gyerekeknek. enyém 5 éves, unokatesó 7.
Én mélg mindig korainak tartom, bár másfajta cukros, szénsavas üdítőket iszik (narancs, citrom, tonik, szőlő, stb), igaz, mindig csak akkor van otthon ilyesmi, ha vedégeket várunk, tehát mittudomén 1-2havonta 1x.
7 éves fiam nem issza meg, mint ahogy semmi szénsavasat sem.
A 12 és 16 évesek is csak havonta, kéthavonta isznak egy-egy pohárral.
Iskolás koruk körül ittak először.
kicsit olyan érzésem volt, mintha kávét itatnék a gyerekkel. bár múltkor addig nyúzott, hogy azt is hagytam megkóstolni neki, még cukor nélkül ("dugd bele az ujjadat és nyald le"), így már többé nem volt kívánatos, mert hogy nagyon rossz. de ugye a kóla az nem az. illatos is, édes is...
(furcsa, de azon soha nem akadtam fent, ha a sörbe, sörhabba akart belenyalni a gyerek... talán mert emlékszem, hogy azt mi is csináltuk. viszont akkoriban kóla még nem nagyon volt)
# 4: azért nem összehasonlítható a kávéval, hiszen nagyon sok ételnek, italnak van koffeintartalma. Például a csokinak és a kakaónak is, azt meg nagyon sok gyerek fogyaszt. A lényeg a MÉRTÉK.
És igen, mi is belenyalhattunk a sörhabba, sőt, nekem kis pálinkás pohárba töltöttek is egy kortnyi sört gyerekkoromban, amikor a felnőttek ittak a környezetemben (nem sűrűn). Valószínűleg azért, mert tudták, hogy ha tilos lenne, akkor izgalmasabb, kívánatosabb lenne. Így viszont megkaptam az "adagom" és ennyivel le volt tudva, nem érdekelt tovább.
6 éves volt, egy szülinapi buliban kapott -nem volt tiltva neki soha, de mivel nálunk senki nem szereti, nem találkozott előbb vele, hiszen otthon nem tartottunk. Nem ízlett neki, azóta se szereti, pedig már 12. Kávézni viszont szokott. Kicsiként cikoria tejeskavet, aztán ahogy nőtt sima kávéból is kapott. KB egy evokanalnyi kávé 2 deci tejben. Ezt se mindennap, általában hétvégenként.
Nálunk nem volt tiltva semmi ilyesmi, mindent kiprobalhatott -nyilván alkohol és drog kizarva- tehát csoki, chips, édesség. Egyikre se szokott rá hogy ne tudná élni nélküle.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!