Hozzátáplálás pár hónaposan, miért?
A tápszeres anyukákat persze megértem, hogy 4 hónaposan már táplálnak hozzá. De sok olyan esetet is hallok, ahol jól fejlődő 100% anyatejes babát már pár hónaposan (hallottam már 2 hónapot is) táplálnak hozzá.
Ismerősöm babája 6 hónapos és sózzák, cukrozzák az ételeit mert "úgy jobban eszi"!
Nem értem mire ez a nagy sietség! A tudomány jelenlegi állása szerint 4-6 hónapos korban kell elkezdeni a hozzátáplálást.
Szóval anyukák, akik ennél korábban kezdtétek el a hozzátáplálást, milyen indokok miatt kezdtétek ilyen korán?
Nem hiszem, hogy a kérdező a napi egy kiskanál almára gondolt, amikor feltette a kérdést. Ha az én babám lett volna székrekedéses és ez bevált volna, biztosan én is adtam volna. Pedig odafigyeltem a hozzátáplálásra, soha nem adtam semmit idő előtt.
A gond akkor van, amikor már 2-3 hónaposan kiváltanak egy étkezést, mert a tápszer sz@r, aztán a baba mindent előbb kap, mert hát ugye eszik rendesen, 8-9 hónaposan a tejet itatják vele, mert hát ugye a tápszer sz@r. Aztán 16 évesen úgy néz ki szegény, mint akinek lenyúzták a bőrét az arcáról, hatalmas kelésekkel társítva. És akkor mint mond az orvos? Hogy bizony ez tejallergia.
Ez pl az uncsitesóm példája, akinek az anyja röhögve mesélte nekem, hogy ő bizony a párhónapos lányának híg tejbegrízt, meg krumplipürét adott cumisüvegből, hogy jól aludjon éjszaka. Az unokahúgom most nem olyan boldog...
Mi a gyermekorvosunk tanácsára egy héttel a 4. hónap betöltése előtt kezdtük a kóstoltatást. Azt mondta a doki, hogy nem a gyermek korától, hanem a fejlettségétől függ, hogy mikor lehet elkezdeni. Akkor volt a pici 6500 g körül. Most fél éves és 8 kilós egészséges, nem kövér baba. Én követem az előírásokat -bár nem a legszigorúbban-, hogy mit mikortól lehet adni, de vannak olyan részletei a hozzátáplálásnak, amitől semmiképp nem térnék el. Pl. tej 1 éves kor után, méz 1 éves kor után, húsok bevezetése 6 hótól, gabona 4 és 6 hó között heti egyszer, utána naponta.
Kedves utolsó. Ezek a szabályok nem úgy keletkeztek, hogy valaki a hasára ütött, s kitalálta. Az elmúlt évtizedek orvosi eredményei ezek. Egy időben a gabonaféléket nem lehetett adni egy éves kor alatt. Azon gyerekek között most rengeteg a lisztérzékeny. Most az a szabály, hogy kóstoltatni kell vele 4 és 6 hónap között, hogy szokja a szervezete, 6 hónapos kora után pedig rendszeresen kell neki adni. A tejtermékekkel pedig fordítva van, azok között, akik 1 éves koruk előtt kaptak, sok a tejallergiás.
Tudom, hogy nem egyszerű. :)
Én első babás vagyok, lehet, mire a második lesz, addigra is változik valami. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!