Darabosat mikortól szoktak adni?
A darabos ételeket akkor érdemes bevezetni, amikor a kicsi már legalább 8 hónapos és már legalább 2 hónapja hozzátáplálod.
Ha üveges bébiételt kap, akkor a megszokott főzelékébe keverj bele kevés villával áttört burgonyát, amit az első alkalmakkor még puhábbra törsz, aztán egyre nagyobbra hagysz.
Ha te főzöl neki, akkor a megszokott főzelékét első alkalommal ne turmixold össze teljesen, hanem csak félig, a többit villával törd össze.
Amikor így már elfogadja a darabos ételt, akkor egyre nagyobb falatokban lehet hagyni az ételeket. A puhára főzhető zöldségeknél fokozatosan át lehet térni a hagyományos elkészítési módra, hiszen pl. a zöldborsót, karalábét, répát könnyen megtanulja megrágni és lenyelni a kicsi.
A húst 10-11 hónapos korig érdemes turmixolni, ezt követően egészen apró darabkákban is adható, de a keményebb húsokat (pl. marhahús, száraz csirke- és pulykahús) még ezt követően is érdemes turmixolni, amíg nem képes megrágni őket (ezekhez már tényleg szükség van őrlőfogakra).
Gyakori kérdés szokott lenni, mikor kaphat kiflit, pékárut, gyümölcsöt rágcsálni a baba. Elsőként a puffasztott gabonákkal (kölesgolyó, buláta, amarant, kukorica) érdemes kezdeni, mert ezeket nehezebb félrenyelni, szétolvadnak a kicsi szájában.
Ha már ezeket szépen eszi egyedül, akkor meg lehet próbálni a puhára főzött felkarikázott zöldségeket
is adni neki, majd következhet a puha kenyérkocka, sajtkocka és a többi.
Én az első perctől kezdve darabosat adok, igény szerinti hozzátáplálást csinálok.
Az alapszabály, hogy a gyerek önállóan ülni tudjon, érdeklődjön a kaja iránt, azt a kezével egyedül fel tudja az asztalról venni és a szájába tenni.
Fiam 7,5, lányom 8,5 hónapos volt ekkor.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!