Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Ételek bevezetése » Mi az az étel, ami helyettesít...

Mi az az étel, ami helyettesítette 20,30 évvel ezelőtt a mai modern ízesített tejpépeket?

Figyelt kérdés

Nem lehet megoldani, hogy ne kapjon ilyen mű dolgokat a csecsemő?

Az én babám 6 hónapos, pár napja kap almát lereszelve, szépen eszi is, és vezetem be neki a többit szépen. Krumplit, répát....

Van aki így csinálta, hogy csak természetes dolgot adott neki?

És ha igen, akkor miket főzött, és hogyan?

Köszönöm!

És mire jó amúgy ez a tejpép? Kaptam Hipp-es mintát.

Uzsi helyett?

2012. dec. 21. 14:29
1 2
 1/11 wartburg353s ***** válasza:
40%
Én úgy csináltam, ahogy a nagymamámnak tanította a védőnő 56 évvel ezelőtt: 1 bögre tejet lábasban összekevertem 3 teáskanál búzadarával, megfőztem, amikor már majdnem kész volt, tettem bele 1 teáskanál cukrot, amikor lezártam, fedő alatt hagytam langyosra hűlni. Ezt kapta a gyerekem tejpép helyett, és szerette nagyon, sose lett baja tőle.
2012. dec. 21. 14:40
 2/11 selaj válasza:
100%

Kölln zabpép? Vízzel megfőzöd, pici olaj bele és egy gyümölcs reszelve vagy pépesítve.

Tescoban gyakran van akcióban, két doboz 700 Ft körül és sokáig elég.

A hozzátáplálásnál gabonának számít, 30 évvel ezelőtt tejbedarát adtak, babapiskótás gyümölcsöt, ha nem volt elég édes az alma, mézezték - szóval inkább a modern holmikat érdemes keresni szerintem!

2012. dec. 21. 14:42
 3/11 wartburg353s ***** válasza:
81%
Ja, igen, ez volt nálunk uzsi helyett.
2012. dec. 21. 14:43
 4/11 anonim ***** válasza:
76%
Rizsliszt+gyümölcs, + esetleg még tápszer lehetett régen.. Én se veszek külön tejpépet, hanem uzsira keverek össze 1 kanàl tàpszert, 8 kanàl Sinlac tàpot(ami rizsliszt, szentjànoskenyérliszt), meg 3 kanàl fõtt almapépet. Ez Igy jóval olcsóbb, mint a bolti tejpépek, és kevesebb benne az adalék.
2012. dec. 21. 14:45
 5/11 A kérdező kommentje:
jah, látom, hogy van benne rizsliszt, meg kukoricaliszt, akkor ez a glutén bevezetése miatt kell?
2012. dec. 21. 14:48
 6/11 anonim ***** válasza:
A rizsben és a kukoricában nincs glutén.
2012. dec. 21. 15:42
 7/11 anonim ***** válasza:

Anyukám azt mondta, a 80-as években is volt valami pép, amit ettünk, de nekünk jóval hamarabb adtak már tejbegrízt is tehéntejből. Ma ezt legfeljebb anyatejből vagy tápszerből ajánlatos egy éves kor alatt.

Én nem adok tejpépet, nem elvből, csak a védőnőm is azt mondta, hogy ha van elég anyatej, akkor felesleges. Most 8 hónapos, eszik reszelt almát, banánt, tettem el neki barackot, szilvát, és árulnak mirelit meggyet, is. A főzeléket úgy készítem, hogy a zöldséget összefőzöm krumplival vagy rizzsel, teszek hozzá húst esetleg tojássárgát, és turmixolom vagy összetöröm villával. Egy hete kap joghurtot is, így ma zöldbabfőzeléket evett joghurtos habarással.

Uzsira margarinos kenyeret eszik egy ideje felvágottal. Vagy joghurtot, amibe én teszem a gyümölcsöt, bolti gyümölcsjoghurtot egy darabig még nem adok neki.

Jó dolog egyébként a tejpép, de marha drága. A nagy még kapott, onnan tudom.

2012. dec. 21. 16:29
 8/11 A kérdező kommentje:
köszönöm szépen :)
2012. dec. 21. 17:01
 9/11 anonim ***** válasza:
Tejbedara, de van kukoricadara, kölespehely, zabkorpa, én ezeket szoktam rizstejben megfőzni kis cukorral vagy pürített gyümölccsel. Én azért nem tudok tejpépeket használni, mert allergiás a lányom. A kölest és a hajinát egyébként gluténérzékenyek is ehetik, vannak, akik a kukoricát is, a zab, a búza, a tönköly gluténtartalmú, mindbél lehet pelyhet, korpát és lisztet is kapni (ez utóbbi sem homogén, állagra ez hasonlíta tejpépre legjobban)
2012. dec. 21. 17:09
 10/11 xStefix ***** válasza:

Hát, nem biztos, hogy minden szempontból érdemes követni a régi szokásokat... De értem, mire célzol. ;)

Régen nem volt olyan ajánlás, miszerint tehéntejet 1 éves kor alatt nem tanácsos adni, úgyhogy sokszor tejbedarát, tejbegrízt vagy kásákat adtak a babáknak. Ezt a mai álláspont szerint is lehet, de nem "rendes" tejjel elkészítve:

Ha neked van anyatejed, akkor azzal is lehet csinálni, bár kérdéses, hogy mennyire érdemes erre "elpazarolni" (ha ételt készítesz vele, valamennyire csökken a minősége). Ha még javarészt (igény szerint) szoptatsz, szerintem inkább alkalmanként készíts ilyen "tejpépeket", hiszen ezek nélkül is elég tejhez jut a babád.

Illetve anyatej híján tápszerrel szokták ezeket csinálni - ami mondjuk akkor nem a legcélszerűbb, ha a baba eddig (csak) anyatejes volt.

A tejpép is egy lehetőség, de ez tulképp egy kész, ízesített tápszer. Vagyis ha a tápot, tehéntejet kerülni szeretnéd/ kerülnötök kell, akkor inkább ne adj ilyesmit.

Én szemszer egyrészt a vízzel is elkészíthető gabonakásákat, pépeket ajánlom neked, amibe aztán főzés, melegítés nélkül bele tudod önteni a frissen fejt anyatejet, ha mindenképp tejeset szeretnél csinálni.

Másrészt inkább egyéb tejtermékeket adj a babádnak, kb. a javasolt életkorban, ha a tejmennyiség miatt is tetted fel a kérdésed. Natúr joghurt, kefír, túró, sajt stb. Ezeket ugyan nem tudod gabonával keverni, viszont sokféle főzelékbe, ételbe bele tudod csempészni, gyümölccsel keverni.

Szerintem ezek természetesek is, és a jelen tudományos ajánlásoknak is jól megfelelnek.

2012. dec. 21. 17:36
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!