Nem baj ha üveges babakaját adok neki?
"A bébiétel az egyik legszigorúbban ellenőrzött élelmiszerfajta. Gyakorlatilag mentesnek kell lennie a növényvédőszer maradványoktól – mi sem találtunk a vizsgált bébiételekben. A sterilizálásnak köszönhetően a kórokozók sem jelentenek problémát. A tartósításnak azonban van árnyoldala is. A felmelegítés során furán képződik az üvegben, ami bár könnyen elpárolog, a lezárt üvegből nem tud távozni. Ez a vegyület az állatkísérletekben rákkeltőnek bizonyult. Furánt nyomokban mindegyik bébiételben találtunk, azonban az még nem tisztázott, hogy a babák egészségét károsítja-e. A német Szövetségi Kockázatértértékelő Intézet (Bundesinstitut für Risikobewertung) szerint „a rendelkezésre álló adatok alapján ez biztosan nem állapítható meg”. Mivel a zöldségből készült bébiételekben kikerülhetetlen a furán jelenléte, és az általunk mért értékek alacsonyak, az értékelésnél a talált értékeket „közepes” osztályzattal minősítettük.
A zöldségekből származó másik káros anyag a nitrát. Csecsemőknél a túl magas koncentráció akadályozza a vérben az oxigén szállítását. Minden bébiételben kimutattunk nitrátot, de olyan kicsi mennyiségben, ami nem okoz egészségügyi problémát.
Javaslat: A bébiételből távozik furán, ha az üveg tetejét levéve vízben megmelegítjük, és nem hidegen adjuk a babának. Az amúgy is alacsony furán tartalom így egy- kétharmad résszel csökkenthető. Az otthon főzött bébiételnél a furán nem okoz problémát, mert az a főzés közben távozik az edényből."
Egészen nyugodtan add neki, ha elfogadja. Ne kínozd magad ezzel, hogy csak a házi a jó. Én barackos bébiételt vettem először, mert március elején nehéz lett volna frissen beszerezni. Később vásároltam pulykahúsosat, mert olyan ételt nem készítettem soha, mi nem szeretjük, ettől függetlenül, szerettem volna ha
megkóstolja. Imádta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!