Nincs széklete a babámnak 3 napja, kell e tennem valamit ez ügyben?
Sziasztok!
4,5 hónapos a kisfiam, most kezdtük a hozzátáplálást, s pont azóta nincs is széklete. Karfiol, majd répa, aztán sütőtököt kapott ma. Eddig semmilyen problémánk nem volt e téren, napi többször kakilt. Bár olvastam, hogy ez gyakori probléma hozzátáplálás idején, mégis nyugtalanít. Első gyerek, sok minden nyugtalanító. 😅
Nyögdicsél egyébként, de nem jön semmi. Nincs rossz kedve. Kell e kezdenem valamit a helyzettel? Szerintetek?
Adsz neki elég vizet?
Adj neki több vizet utána.
#3 Természetesen nem magamtól adtam, olvastam először, hogy mit is szabad. Pontosabban azt, hogy 2 hétig csak 3 féle zöldséget ajánlott adni, mint pl. karfiol, brokkoli, répa, sütőtök, borsó, aztán bevezetni más zöldségeket, gyümölcsöket. Elsőre a gyümölcs nem ajánlott, mivel a kicsik jobban szeretik azokat, így a zöldségek hátrányban szenvednek a későbbiekben. Olyasmi sehol sem volt írva, hogy bármelyik székrekedést okozna, pont a karfiolt ajánlotta elsőnek. Utána a répát, majd a sütőtököt. Pont így is tettem.
#2 Vizet még nem adtam neki. Csak szopik. Illetve ha nem vagyok otthon vagy épp alszom (nappal, mert az éjszakáink még kalandosak) és megéhezik, akkor ad az apukája neki tápszert, de csakis akkor, és ez ritka, egyébként csak anyatejet kap, iszik rendesen, pisil eleget.
1 fajta ételt legalább 3-4 napig kóstoltatunk. Vagyis első nap 1-2 kanál, 2.nap már 3-4 kanál, és így tovább.
És bármelyik hozzátáplálási táblázatot megnézed, se a brokkoli, se a karfiol, se a borsó nem ajánlott ennyi idősen.
Szóval nem tudom, hol olvastad, de ha az az egy hely írja amit mondasz, az összes többi meg teljesen mást, akkor nem biztos, hogy neked van igazad. És ezt nem bántásból írom.
Miért kezdted ilyen korán?
6 hónapos kortól ajánlott elkezdeni a hozzátáplálást. Ő még nagyon kicsi, fejletlen az emésztőrendszere.
Nem azt mondom, hogy Magyarországon nem idejét múlt a hozzátáplálási táblázat, de gondolj bele, hogy egy 4 hónapos babának még fejletlen az emésztőrendszere. Most fog ismerkedni az ízekkel, az állagokkal. Nem szabad sietni.
A karfiol, brokkoli, borsó puffasztanak. A sütőtök és a répa könnyebben emészthető étel.
A lényeg a fokozatosság. Apránként add csak neki, hogy meg tudja szokni a szervezete.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!