A gyerekek terén abszolút nem rendelkezem tapasztalattal. Be merjem vállalni a bátyám kvázi újszülött babáját bizonytalan ideig?
Sziasztok!
Én 28 éves nő vagyok, a gyerektéma egyelőre abszolút távoli tőlem, soha nem is fogtam az ölemben kisbabát, de élet most közbeszólt. A bátyám felesége súlyos szülés utáni depresszióban szenved, annyira, hogy be is kellett fektetni őt a pszichiátriára... Hogy meddig, nem tudjuk. Remélem, hamarosan rendbejön, viszont addig a bátyám egyedül maradt a 3 hetes kisfiúval és segítségre van szüksége. Lehetőség az anyósa (aki dolgozik, tehát olyan intenzíven nem tudna részt venni), illetve én, én szabadabban vagyok, itthon vagyok kb. egész nap, nem dolgozom.
Nagyon szeretnék segíteni a bátyámnak, de félek, mert nem tudom, mennyire tudnék helyt állni egy ilyen picike baba mellett. Szerintetek be merjem vállalni? Eddig egyszer találkoztam a babával, mikor megszületett (távol élek tőlük, de addig odaköltöznék).
Holnap kb délig döntenem kellene. A bátyám dolgozik is közben, szóval sokat lennénk ketten az unokaöcsémmel.
Nekem is a sajátom volt az első baba akit közelről láttam, nem tud mit tenni az ember, gyorsan belejön.
Szerintem nyugodtan vállald el
Maga a rutin nagyon gyorsan jon. Sok elso babas anyuka sem fogott meg a kezeben babat a sajatjan kivul, en sem tudtam, mit hogyan kell csinalni, de nem egy ordongosseg.
- Figyelni kell, hogy a feje, hata meglegyen mindig jol tamasztva, mikor a kezedben tartod.
- Pelenkazni tok egyszeru
- Altatni tobbfelekeppen is lehet, mar biztos van valami rutinuk ebben
- Kimesz vele setalni egy nap egyszer, ehhez megtanulod oltoztetni.
- Tapszert keverni, megfelelo modon adni is gyorsan meg tudod tanulni (ne dobtsd teljesen a szajaba, figyelj, hogy lassabb utemben kapja, ne nyeljen sok levegot).
- Etetes utan a valladra teszed, vagy hordozokendobe, es megvarod, meg bufizik.
Kb. ennyi. Te tudod, hogy mit vallalsz be, en biztosan segitenek. Inkabb az erzelmi resze a kerdeses, hogyha ennyit egyutt leszel vele, valoszinuleg egy nagyneninel jobban el kezdesz majd hozza kotodni, es rossz lesz, mikor mar rad kevesbe lesz szukseg. Ezzel szerintem erdemes szamolni, ha bevallalod. Ejjel is neked kellene lenni vele, vagy olyankor atvenne batyad/anyosod?
Soha életemben nem fogtam még babát, nem is láttam 3 hósnál fiatalabb csecsemőt! A saját lányom előtt
Szóval ha csak az tart vissza h nem tudod milyen egy kisbaba, ne aggódj!
Ha nem jelent nagy terhet, segíts a tesódnak!
Sok sikert!
"Én kikészülnék, ha tudnám, hogy olyan ember van a gyerekemmel, aki még babát sem fogott csak egyszer."
Mert te tanfolyamot végeztél gyerekvállalás előtt, vagy mi? Egy első gyerekes anyuka pont ugyanannyiszor fogott babát a kezében, mint a kérdező.
Kérdező, ha segíteni szeretnél, nyugodtan vállald, nekem is a lányom volt az első kisbaba a kezemben, azt sem tudtam, hogy kell megfogni :D de pikkpakk belejöttem, menni fog neked is.
Nagyon "tetszenek" azok a hozzàszòlàsok, hogy milyen apa az ilyen, mièrt nem marad vele otthon, stb. Talàn azèrt, mert gondolom, ők sem fènymàsoljàk otthon a pènzt. Istenem! Azt a kisbabàt el is kell àm tartani!
Kèrdező! Segìts a testvèrednek, nagyon nehèz helyzetben lehet! Ne fèlj, pàr nap ès belejössz! Az elejèn nagyon sokat alszanak a kisbabàk, lehet, hogy mire több időt lesz màr èbren nappal, az anyukàja is rendbejön. Etetni, pelenkàzni kell megtanulnod, gondolom, este fürdetèsre otthon lesz a bàtyàd. Altatni meg nem igazàn kell mèg egy ilyen pici babàt, elalszanak etetès közben, sèta alatt, a vàlladon büfiztetès közben, stb. Legalàbb is az enyèmek ìgy voltak. 😊
Csak ügyesen! 😉
Egészen más, ha az ember a saját gyerekéért vállal felelősséget elsőre, mintha egy idegen teszi ezt. Nekem is új volt(bár uncsitesómnak sokat segítettem előtte), de egészen más, ha az ember a gyerek szülője.
Uncsitesómnál a gyerek pelenkáinak közelébe se akartam menni, viszont a gyermekemnél kakis lettem, de eszembe se jutott, hogy fujj, annyira az volt fontos minden mozdulatban, hogy a gyerek érdekét nézzem, valahogy minden ösztönös volt.
Mikor uncsitesóm gyerekét fürdettem nem mertem hozzányúlni, jajj a kis törékeny, jól fogom e stb, de a gyerekemnél valahogy magától jött.
Valószínűleg életben marad a kicsi a tapasztlatlannál is, de elsőkörben az apjánál a helye, másodikkörben pedig tapaszt embernél.
Ki bízna rá tapasztalanra egy újszülöttet egész napra, csak mert az rokon? Pláne, ha van más választás.
Szerintem nonszensz, hogy az apa nem vesz ki szabit/nem megy táppénzre/nem megy el gyedre a kicsivel vagy talál ki valamit, hogy az újszülött gyermekéről és a beteg feleségéről gondoskodjon, inkább egy tapasztalatlanra bízná a kicsit egész napra, csak mert az nő.
Szerintem az apa nem akar egész nap gondoskodni a gyerekéről és látogatni a feleségét. Vagy tehernek érzi, vagy fél. Szerintem mindkettőből van benne bőven.
Szerintem azzal segítenél a legtöbbet, ha megmondanád az apának, hogy mehet gyedre a kicsivel ő is és te beugrassz néha háztartást vezetni vagy egy kör sétára elvinni a picit.
Egyedülálló segítségnélküli anyaként írtam, soha nem bíztam volna másra a gyerekem, hogy elmehessek dolgozni(hacsak nem éhhalál szélén állunk), megoldottam másképp, kiegészítettem a a juttatásokat a tartalékból. Gondolom nekik is van.
Nekem a húgom került kórházba és nyolc hónapos kislányára vigyáztam, annyi különbséggel hogy,én már várandós voltam a fiammal.
3 hetesen is bevállaltam volna. Sok a teendö, bátyáddal pontosan beszéld át mi a,teendő.
Ki éjszakázik? Ki megy bevásárolni stb. Sok lesz az elején a kérdés, még az anyák közül sem jön bele mindenki a babázásba,ilyen rövid idö alatt.
Nekem spec az volt a rossz, amikor " vissza kellett adni". Nagyon meg lehet szeretni ezeket a csöppségeket szerintem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!