Mit tegyek, ha egy hat éves kislány rendszeresen piszkálja, bántja a négyévesemet az oviban?
Próbálok nem ítélkezni, de legszívesebben kitépném a lányzó minden szál haját...
A lányomról tudni kell, hogy összenőtt ujjakkal született, több ujja csontszinten nem vált szét, az egész alkarja, kézfeje kisebb, mint a másik. Ráadásul a domináns keze.
Hat műtéten, és varratszedésen vagyunk túl, rengeteg fejlesztés után kimondhatom, hogy a keze funkcionál. Nem szép másnak, az ujjai görbék és aprók, de egyre ügyesebb, alakzatokat rajzol, büszke vagyok rá.
Számára ez az állapot a természetes, és a csoportjában senkinek nem volt vele baja. Ő úgy tudja, hogy bibis volt a keze, de a doktorbácsi meggyógyította, és megcsinálta csinire. :)
Reggel és délutánonként egy teremben van az összes gyerek. Ez a kislány októberben érkezett, rögtön véleményvezér lett a csoportjában (középsős) és egy héten belül beleállt a lányomba.
Volt azóta minden: beszélgetés Évikével, Évike szüleivel (fűt-fát bokrot ígértek, de otthon is a kislány a főnök)... Mostanra odáig fajult a helyzet, hogy a középsősök is piszkálják, mert így tudnak Évinél bevágódni.
Ocsmánykezűnek (honnan tud ilyet egy 6 éves?), szörnykezűnek, csúnyának, betegnek titulálják. Gyakran kezelik úgy, mintha fertőzne (különrakták az alvósmaciját, hogy ne érjen hozzá az övékhez), vagy eldugják a macit, eltépik a rajzait, bökdösik...
Az ovónők tényleg igyekeznek, szankcionálják ezt, de abban a pillanatban, hogy másfelé néznek, kezdődik.
A Lányom már nem mer kimenni ott pisilni, mert a vécében estek neki egy nap.
A szülők már nem hajlandóak kapcsolatba lépni velem (meghagytam nekik a telefonszámomat és az e-mailemet az óvodavezetőnél, és a kislány polcán is, azzal a kéréssel, hogy legyenek kedvesen reagálni rá, de két hete semmi)
Nem egy időben érkezünk, nem tudtam elcsípni őket.
Legkésőbb, nyolckor viszem be a csoportba, nagypapa meg munka után (3-ig dolgozik) rohan érte, hogy minél kevesebb támadás érhesse, de a hülyeség kezd felbukkanni a kiscsoportban is.
Plusz apu "elbeszélgetett" az egyik gúnyolódó fiúval, ami majdnem botrány lett.
A nagylányom (másodikas, 9 éves) is ki van bukva, meg akarja védeni a húgát.
A Kicsi minden reggel sír, hogy nem akar menni.
A bully szemrebbenés nélkül hazudik, hogy ő nem is piszkálja, amúgyis csak vicc volt...
A délelőttös óvónő a barátnőm, Ő védi is a lányom, de szerinte Évike keményen hajaz egy pszihopatára. Kirázza tőle a hideg, annyira érzelemmentes a lány, meg mintha a szülők is tartanának tőle.
Mégis mi a fenét tegyek?
Nagyon sajnálom, hogy inkompetens fsz szülők miatt kell a kislányodnak ezeket elszenvednie :(
Én a helyedben kivenném onnan és azt is megmondanám, hogy miért. Leszarnám, hogy miért és hogyan tilos, nyugodtan hozzák a nyakamba a gyermekvédelmet. Csinálnék hangfelvételeket amikor a kislány sír, elmeséli mi történt vele, plusz megkérném az óvónő barátnőmet, hogy ő is mondja fel. Aztán keresnék egy kis létszámú magán ovit.
Vagy az is lehet, hogy felkeresném a jegyzőt, gyermekvédelmiseket, hátha ők tudnak lépni. Vagy egy ügyvédet (esetleg az előzővel együtt lépve), amiben a debill gyerek szüleit fenyegetném meg. Ennek gyakorlati értelme nincs, de sok ember betojik az ügyvédi levelektől, hátha akkor történik végre valami..
Védőnő volt náluk, mikor ideköltöztek, ő mondta, hogy ilyen út esélytelen. Minden rendben van náluk, tisztaság, rend, stb. Próbált beszélni a szülőkkel, de ők szinte letagadták, hogy beszéltünk, a kishercegnő meg "kritikus természet"
Azért írtam ki a kérdést, mert tegnap, alvás után "valaki" beledobta a lányom maciját (Bátorság a neve) a vécébe.
Ez az a maci, ami hat hónapos kora óta vele van, minden műtéten, fejlesztésen ott volt velünk.
Persze egyik piszkáló se látott semmit.
Szerintem itt az óvónőket kell elkapni.
Nem szívességet kérni, hanem felelősségre vonni őket. Hogy hogy történhet ilyen, és miért nem tudják ezt kezelni.
Ha kell, az óvónőknek kellene kezdeményezni Évike szankcionálását. Azaz kivizsgálását, ha szükséges, eltanácsolását.
Mert itt nem a te gyerekedet kellene kiemelni, hanem a "rendbontót". És ez az óvónők feladata lenne.
Te nem tudod megvívni ezt a harcot egyedül. És ez nem is a te feladatod lenne, mert te nem vagy ott egész nap.
Az óvónőkre bíztad a gyereked, és ezt nekik kellene megfelelően kezelni.
Ha nem jutok velük dűlőre, én mennék az intézmény fenntartóhoz.
A legtöbb bullyt sikerült is leállítani, de a kislány egyszerűen nem áll le. És az egész újra és újra fellángol.
Mert pár gyerek szemében menő ellenállónak tűnik Évike.
Az óvodavezetővel tényleg gáz van, látványosan tojik az ovira, utálja, munkaidőben lelép körmös-fodrász-kozmetikus trióra, vagy csak haza. De sajnos jó helyen van apuncija (már bocsánat) és nem tudjuk leváltatni.
Ez sok szempontból jó volt, mert legalább átadta az irányítás lehetőségét az óvónőknek (tehát legalább nem akadályozó tényező) viszont ebből a helyzetből szépen kihúzza magát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!