Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Külföldi anyukák, tudnátok...

Külföldi anyukák, tudnátok segíteni?

Figyelt kérdés

Azokhoz szólna a kérdésem,akik pici gyerekkel és férjükkel költöztek külföldre,és még nem dolgoznak az adott országban.

Nálam is ez a helyzet..mivel nem igazán vagyunk közösségben ritkán kell használnom,nincs gyakorlatom,és nem megy amikor kellene használni..Írásban nagyon sok mindent megértek,de hallás után 5ször vissza kell kérdeznem mire felfogom,nincs ráállva a fülem.

Nektek mennyire megy a nyelv?Mennyit tanuljátok?Valami ötlet,hogy jobban menjen?

2019. jan. 7. 11:49
 1/7 anonim ***** válasza:
100%

Jelen! 🙋‍♀️

Spanyol férjem van, itt élünk. A spanyolom amikor kiköltöztünk éppen csak társalgási szinten volt, nem nagyon mertem beszélni de főleg nem a férjemmel mert folyton javítgatott (ami amúgy hasznos) mert ez engem nagyon stresszelt.

Nekem annyiban volt szerencsém, hogy ő ugyan rengeteget dolgozik de engem bevitt társaságba akikkel napi szinten találkozom és mindenki tudta, hogy én vagyok a magyar lány a cuki spanyollal. Nagyon türelmesek voltak velem, még amikor háromszor kérdeztem vissza is szépen elismételték lassan a mondatot és nem néztek akkor sem hülyének ha valami butaságot mondtam. Amikor elkezdtem bátran beszélni akkor elkezdtek néha javítgatni de nem bunkó módon hanem kedvesen magyarázva. Pár hónap alatt folyékonyra fejlődött a spanyolom, mostmár úgy beszélek mint magyarul, a kisfiammal is sokat gyakorolunk mindkét nyelven. Tanulni én bevallom nem tanultam direkt, a gimiben tanultam meg alapszinten a heti 2 óra alatt és utána csak figyeltem az anyanyelvieket, analizáltam, összeraktam. Én nem vagyok képes leülni egy könyvvel és tanulni főleg nem az izgő-mozgó másfél évessel. Nekem az a tippem, hogy próbálj meg esetleg társaságba menni valahova és beszélni. Az akcentusod azonnal el fog árulni, tudni fogják hogy nem anyanyelvi vagy és a legtöbbször nagyon segítőkészek és türelmesek az emberek mert cukinak találják ha valaki az ő nyelvükön próbálkozik, én nem találkoztam senkivel aki gonoszkodott volna. A másik, hogy nekem a telefonomtól kedzve mindenem spanyol nyelvre van állítva így teljesen rá van állva az agyam és gyakran találkozom új szavakkal is. Sok sikert és legyél bátor. :)

2019. jan. 7. 12:09
 2/7 anonim ***** válasza:
100%
Az igaz, hogy nem voltam konkrétan a te helyzetedben, csak hasonlóban. Az eltérés annyiból áll, hogy én folyékonyan, stabilan beszélem az angolt és a célországban szinte mindenki, így kommunikációs gondjaim nem igen voltak. Viszont pont ez hátráltatott is, hiszen így nem voltam rákényszerülve, hogy használjam a finnt. Ezért én suliba mentem heti 2 alkalommal esténként,addigra már otthon volt a párom is, vele maradt a gyerek. Továbbá kerestem az alkalmat mindenhol, hogy használjam és megkértem mindenkit akivel érintkeztem, hogy mellőzzük az angolt, maradjon az vésztartaléknak, ha végképp nem értem mit beszélnek, vagy ők nem értenek engem. Így teljesen használható finn nyelvtudást szedtem össze fél év alatt, mostanra már nagyon jól megértek mindent, amire szükségem is van, mert szeptembertől már én is dolgozom és bár a munkahelyemen is mindenki tökéletesen beszéli az angolt, egymás között nyilván finnül szoktak. Amúgy mulatságos helyzetek adódnak, mert egy csomószor van az, hogy felcsillan az emberek szeme, hogy legalább gyakorolhatják az angolt élőszóban, miközben én meg pont a finnt szeretném :D A szomszédaink örültek nekünk nagyon meg, nyugdíjas pár, berozsdásodott angollal így velük kétnyelvűek vagyunk, egymáson gyakorolunk. Nem tudom mennyire pici az a gyerek, de gondolom azért nem most született, járj el vele, tavasszal séták, játszótér(ha már lesz akkora), elegyedj beszédbe mindenkivel akivel csak lehet, te járj bevásárolni, ha gyerekkel macerás, úgy időzítsd mikor már otthon van a párod, amit lehet intézz te. Ha ennyi nem elég, keress te is tanfolyamot, nem tudom melyik országban éltek, de mindenhol vannak széles skálán, sok országban direkt gondolnak az odavándorlókra és szerveznek célirányosan nekik. Én egy itteni (Turku)nyelviskola direkt külföldieknek szervezett finn nyelvtanfolyamára mentem, kiscsoportos óráink voltak, 4-en voltunk összesen és volt lehetőség egyéni órákat is venni ezen felül.
2019. jan. 7. 12:31
 3/7 anonim ***** válasza:
75%

Akkor vissza kérdezel ötször. Nem írtad, hol van az a külföld, de kb mindenütt van önkéntes munka, ahova keves nyelvtudassal is jelentkezhetsz és gyakorolhatsz. Nézheted a tvt, hallgathatod a rádiót az adott nyelven.

Én önkéntesek alltal szervezett nyelvtanfolyamra jártam és önkénteskedtem egy öregek otthonában

2019. jan. 7. 12:38
 4/7 anonim ***** válasza:

Igaz még a kétezres évek elején jöttem, de az elején meg kell tanulnod , mást nem tudsz csinálni , nem megy magától a fejedbe. Ha nem jársz közösségbe , akkor menjél nyelviskolába.

A tv adást felirattal nézd az is nagyon sokat segít. Ha a gyerekek majd iskolába járnak, akkor tudsz tanulni velük ahogy ők tanulják a szavakat majd tanulod te is.

Akárki akármit is mond , a biztos nyelvtudáshoz évek kellenek, én most 15 év után már azt érzem , hogy biztosan beszélek, de értelemszerűen anyanyelvi szinthez egy élet sem elég.

2019. jan. 7. 13:57
 5/7 anonim ***** válasza:
Bár a gyerekem már nem volt pici, mikor külföldre költöztünk, viszont otthonról dolgoztam, és egy 3. nyelvet használtam a munkámhoz. Én egyszerűen próbáltam mindenkivel beszélgetni, a szomszédokkal, a postással, a takarítónénivel, a boltban az eladókkal, a játszótéren az anyukákkal. Elmentem önkénteskedni az iskolába, ahol később részmunkaidős munkát is kaptam. Most felsőfokúra készülök, mert szeretnék helyi diplomát is szerezni.
2019. jan. 8. 00:54
 6/7 anonim ***** válasza:
Meg a baba elott jottem ki a ferjemhez lakni, tavkapcsolatbol lett hazassag. 0 nyelvtudassal erkeztem, elso 2 evben emiatt semmilyen munkara nem vettek fel, majd aztan 2,5 evet dolgoztam egy kis vallalkozasnal. Direktben nem tanultam a nyelvet, csak sokat fuleltem es probaltam bekapcsolodni a beszelgetesekbe.
2019. jan. 8. 23:46
 7/7 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen a válaszokat!Mentek a zöld kezek! :)
2019. jan. 9. 09:40

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!