Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Kell egy gyereknek büntetés?...

Kell egy gyereknek büntetés? Motiváló lehet a büntetés? Mivel büntettek, ha igen? Vagy van, aki soha nem büntet?

Figyelt kérdés
2018. dec. 17. 23:35
1 2
 1/12 anonim ***** válasza:
95%

Szerintem ez gyerekfüggő,legalábbis szerintem. Négy gyerekem van,mind ugyanúgy van nevelve,mégis van, amelyiknek kell a büntetés.

Nálunk a büntetés a sarokban állás.

A legnagyobb 6 éves,vele sosem kellett ilyet csinálni,ha rosszalkodott/kodik is,pár perc után jön és bocsánatot kér.A legkisebb 2 éves és folyton hisztizik,rombol. Az adott helyzettől függ mennyi ideig áll a sarokban,befelé fordulva.Gondolkozni kell azon miert all ott.

Eleinte figyelni kellett,mert nem maradt ott,de már tudja és ott áll akar 10 percig is.

2018. dec. 17. 23:59
 2/12 anonim ***** válasza:
50%

Nem kell, elvégre nem a hadseregben vagyunk. Ha valami rosszat csinál, és leültök beszélni, értelmesen el van neki magyarázva, hogy ez miért rossz, akkor egyrészt a bizalom is nagyobb lesz hosszútávon, másrészt a további rosszalkodás is el van kerülve - mert ugye megérti, hogy X vagy Y miért rossz, nem az marad meg, hogy szerinted ez rossz.

Szerintem például azzal, ha valaki nem készíti el a házi feladatát, és cserébe nem telefonozhat, a sarokba kell állni, vagy ne adj isten, megverik, akkor azzal nem az nyomatékosodik benne, hogy azért tanuljon, mert minél többet tud, annál több lehetőség nyílik ki előtte, annál jobb élete lesz, hanem, hogy "tanulni kell, különben apa hozza az övet, és fájni fog". Az, ha csak azért csinálja meg, amit alapból nem tenne, mert a fél attól, hogy kikap, az nem motiváció. A félelem nem motivál, a félelem csak pszichés problémákat okoz - minél kisebb a gyerek, annál nagyobbat.

Az én anyukám speciel sosem büntet, sosem büntetett, valóságos álomszülő és a kapcsolatunk is olyan volt mindig, hogy az ismerősök mindig csodálkoztak, hogy ilyen létezhet a valóságban.

Mégpedig azért, mert nem fenyített, hanem egyenlő félként kezelve mindig, mindent megbeszéltünk. Amióta csak élek, ritkán vitatkoztunk, sosem fordult elő, hogy úgy feküdtünk volna le aludni, hogy haragban voltunk, nem is csináltam olyat, ami miatt haragudhatott volna - miután el lettek magyarázva a dolgot, nem is éreztem rá sose késztetést, hogy úgymond "rosszalkodjak".

Amikor az osztályomban már mindenki cikinek tartotta, hogy szülővel mászkáljon, folyton csak ajtócsapkodások, hajtépések meg "nem mond el nekem a gyerek semmit, ez a dilis anyám/apám nem ért meg engem" szindróma volt náluk otthon, nálunk akkor is béke volt, akkor is beavattam mindenbe, akkor is örömmel elmentem vele ide-oda, vásárolni vagy enni stb.

Ez azóta is így van. :) Míg a büntetett ismerőseimnél azt tapasztaltam, hogy már 13 évesen tele voltak mindenféle lelki gikszerrel, volt egy lány, akit az apja bántott nevelés célzattal, azóta se tudja normálisan élni az életét, mert szerzett a traumák miatt egy olyan betegséget, ami nem engedi neki - pedig nagyon okos volt.

2018. dec. 18. 03:08
 3/12 anonim ***** válasza:
* a pár félregépelésért elnézést, telefonról írtam.
2018. dec. 18. 03:10
 4/12 anonim ***** válasza:
94%

Bocs 1es de nem hiszem el, hogy egy 2 éves gyerek 10 percig áll a sarokban.

A fiamra hatott a lányomra nem a büntetés.

Amikor a lányt a sarokba állítottam rám nézett és azt monda, jó, én ott is jól fogok szórakozni.

2018. dec. 18. 08:18
 5/12 A kérdező kommentje:

Köszönöm én mindenkinek zöld kezet adtam! A 2-es le lett pontozva nem értem miért, de alapvetően én is igy csinálom!

Nekem 2 kamaszom van, a büntetéssel én nem élek - engem sokat büntettek es vertek, semmi haszna nem lett (csak kára, a kapcsolatomra a szüleimmel).

Mi is mindent megbeszélünk és nekik nem ciki velem lenni. Tanulással sosem volt gond, maguktól teszik a dolgokat.

Arra is figyelek, hogy ha vmiért haragszom éppen akkor ne azt érezze hogy most rossz volt és nem szeretem, hanem azt nem szerettem amit csinál, nem helyeslem. Ritkán van ilyen. A fiam hajlamos ugyan néha felemelni a hangját, ha ideges, de pár perc múlva mindig odajön, megölel éa bocsánatot kér.

2018. dec. 18. 08:35
 6/12 anonim ***** válasza:
81%

5 évesemnek motiváló.

Engem is büntetéssel neveltek.

Szerintem sokkal hatásosabb, mint a verés.

És a szép szó egyáltalán nem hatásos mindig egy 3-5 éves gyereknél.

De jutalmazás is van, nem csak büntetés.

2018. dec. 18. 11:20
 7/12 anonim ***** válasza:
70%
Óvónőként mondom, hogy nagyon is kell az a büntetés.
2018. dec. 18. 11:28
 8/12 anonim ***** válasza:
100%

Kedves Kérdező!

A 2-es vagyok, számítottam, hogy jönnek majd rá a negatívok... A környezetemet alapul véve a saját anyámon kívül szinte mindenki abban a tévképzetben élt, hogy azzal jót tesznek, ha katonásdit játszanak, ahelyett, hogy bizonyítanák, hogy mi vagyunk az állatvilág legfejlettebb képviselői... :/

2018. dec. 19. 03:12
 9/12 anonim ***** válasza:

"És a szép szó egyáltalán nem hatásos mindig egy 3-5 éves gyereknél."

De hatásos, ha a szülő kezdetektől fogva foglalkozott vele. Nálam mindig bevált, nem is csináltam polcról lepakolós meg elvágom magam a boltban, aztán ordítok típusú magánszámokat....

2018. dec. 19. 03:13
 10/12 A kérdező kommentje:

Én is azt gondolom, a szép szó többet ér ha kezdetektől igy csinalja az ember.

Nekem egyik gyerek se hisztizett soha boltban. A nagy hisztis volt de csak otthon arra mibdig ugyelt es ugyel h a kornyezete fele a legjobb enjet mutassa.

De ha a hisztire agresszioval reagaltunk ( az apja, en nem), az csak rosszabb lett. En megvartam mig lehiggad. A kicsinel az oleles, addigra mar hallottam errol. Bejott.

Buntetes nalunk azert nem kerul szoba mert nincs miert. Amugy se tartom motivalonak.

2018. dec. 19. 10:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!