Hogyan segithetnék a lányomnak?
Mikor szült?
A depresszió szinte biztos. De azt is jó tudni, hogy sok esetben a baba iránti mély szeretet nem azonnal alakul ki, hanem idővel, az együtt töltött idő, a testközel során. Én kb. 6-8 hét utàn éreztem azt az igazi "úristen, mennyire lehet szeretni"-t. És ez is teljesen természetes. Ahogy az is, ha az első gyerekkel àtél az anya egyfajta csalódást, mert az első hetek bizony nagyon nem olyanok, mint egy lányregény. A természet pedig úgy alkotta ezt meg, hogy a saját babàd sírása a te fülednek a legidegesítőbb frekvencia. Idegen baba sírását könnyebb elviselni, mert kevèsbé bántja a füled. Nem vicc, pár hete olvastam erről. Semmi más célja nincs, minthogy a szülőpár bármit megtegyen, csak hogy abbahagyja. ;) Ha kellemes zene lenne, elhallgatnánk egész nap.
Erről is beszélgethetsz vele. Ilyenkor szerintem nincs rosszabb, mint amikor szaranyának érzed magad pár nappal a szülés után, mert nem azt érzed, amit vártál, és még a környezeted is azt nyomja, hogy ájult boldognak kéne lenned, aki mosolyogva szoptat, imádja még a kakiját is a babócának, és minden púder illatú. Hát nem. Az első 3 hónap az első gyerekkel életem legkeményebb szakasza volt. A második és harmadik gyerekkel azért volt könnyebb, mert màr tudtam, hogy mi vár, és nem voltak illúzióim. És nagyon messzire elhajtottam azokat a kedves rokonokat, akik szerint valamit rosszul csinálok.
Ne várjatok! A kórházban ahol szült érdeklődjetek, van-e pszichológus és ha ők nem tudnak segíteni ballagjatok el a területi ideggondozóba. Ha van számotokra elérhető Korai Fejlesztő, ott is lehet érdeklődni, hátha tudnak elérhető szakembert.
A szülés utáni depressziót nem szabad hetekig aszalni. Rosszabodhat is a helyzet, ne adj' Isten pszichózisig is mélyülhet, ami már életveszélyes állapot a kismamára és a babára nézve is. Nem elég a kedves biztatás, melléállás. Persze nagyon fontos, de nem helyettesíti a szakellátást.
Ráadásul a depressziós anya nem képes megfelelő kapcsolatot kialalkítani a kisbabával, ami megalapozza a baba különböző problémáit. Táplálási nehézségek, alvásproblémák léphetnek fel, amitől aztán az anyának még rosszabb a lelkiismerete és kész az ördögi kör.
Vagy csak rájött, hogy a gyerek rohadtul nem móka és kacagás, sokkal inkább állandó nyűg.
Kellemetlen, illik erről terhesség LEŐTT tájékozódni és NEM cukrorszirupos oldalakról, amik csak a habos-babos fost írják nulla realitással :)
Velem is próbálták megetetni, a "szuper a gyerek, életed értelme és egy csoda, minden perc boldogság" bullshitet.
Ja, mondja ezt az, aki kócos, hónapok óta nem alszik, fáradt, táskák lógnak a szeme alatt, szex alig, és folyamatosan fáj a melle a szoptatástól.
Vicces... :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!