Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Egy vagy két keresztnév?

Egy vagy két keresztnév?

Figyelt kérdés

Hamarosan születik a kislányunk, névválasztás előtt állunk. Én inkább az egy keresztnevet favorizálom, a feleségem inkább kettőt. (Persze egyikünk sem zárkózik el a másik verzió elől).

Ti mi alapján döntöttetek? Milyen "érveket és ellenérveket" mondanátok egyik másik esetben?

Várom a véleményeteket! :)

2018. jún. 10. 10:46
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
75%
Nekem tetszik a 2 keresztnév, de attól függetlenül egyet kapott a kisfiam, pont az miatt amit már leírtak többen. Egyszerűbb, és leginkább "dísznek" van a második.
2018. jún. 10. 13:34
 12/20 anonim ***** válasza:
71%

Kettő.

Nekem csak egy van és mindig utáltam, hogy nincs választási lehetőségem. Végül nem változtattam meg, csak olyan becenevet használok, amiből nem jön automatikusan a teljes nevem.

A lányomnak már két keresztnevet adtam, mindkettő rövid és mindkettőt használjuk. A férjemnek nem volt kifogása a két név ellen, a fiunknak is kettő lesz.

2018. jún. 10. 14:07
 13/20 anonim ***** válasza:
69%
Én általános iskolás koromban is irigyeltem azokat akiknek két nevük van. Szeretem a nevem (Anett), szépnek tartom, de még jobb lett volna, ha két szép nevem van. A fiunknak egy nevet adtunk, de ha a tesó lány lesz akkor ő kettőt fog kapni. Olyat ami jól hangzik, szépen cseng együtt. Fiúknak feleslegesnek találom , viszont a lányoknak jó ha van választási lehetősegük.
2018. jún. 10. 14:08
 14/20 anonim ***** válasza:
78%

Egy jó ideje divat a két keresztnév. Fontos, hogy különbözőek legyenek a nevek, és ne “Dóra Nóra”, “Jolán Erzsébet”, vagy “Zara Zorka”, mert ha esetleg nem tetszik neki az egyik, akkor a másikon még szólíthatják.

Sajnos nekem csak “félig” van két keresztnevem, ugyanis a második nevem csak a keresztlevelemben szerepel.

Nagyon sajnálom, hogy ezt annak idején a szüleim elszúrták, mert akkor most lenne egy hétköznapi, de szép nevem, nem pedig egy olyan, amit még csak szépen becézni sem lehet.

2018. jún. 10. 14:46
 15/20 anonim ***** válasza:
70%

Nekünk első körben azért lett kettő mert a kisfiam a halott bátyám kedvenc fiú nevét kapta második névnek.

A második fiúnk az apja nevét kapta második névnek mert illették egymáshoz.

Az utánuk következő gyerekeinknek azért adtunk 2 nevet mert így tetszett és mert volt olyan ismerősöm ahol a nagy 2, a kicsi 1 nevet kapott és ezt mindketten utálták.

2018. jún. 10. 18:32
 16/20 anonim ***** válasza:
93%

Mindkét fiamnak két keresztneve van.

Én jó dolognak tartom mert választhat, sokan elégedetlenek a nevükkrl és nincs másik nevük amit használjanak így utálják a nevüket. Szerintem nincs semmi rossz ha egy gyerek pl 20 évesen kitalálja hogy a másik nevét használja mert az pont úgy a neve mint az első.

Mi csak az első keresztnevüket használjuk, a màsik dísz.

Nekem ugyan egy keresztnevem van de hosszú. Ha valakinek két rövidebb akkor lehet semmivel nem kell többet írnia......

Azt a nevet amit használni akartok célszerű első keresztnévnek adni mert mindenhol azon fogják szólítani

2018. jún. 10. 21:24
 17/20 anonim ***** válasza:
53%

1 keresztnév. Az ismerőseim java nem használja a másodikat, csak dísznek van. Az egy jól megválasztott keresztnév híve vagyok.

Persze van amikor nem lesz a gyerek szíve csücske, de a névváltoztatás sem kötelező. Van 2-3 olyan ismerősöm aki a nevétől független becenevén létezik, a keresztnevét pedig csak a hivatalos iratokon látja viszont.

Vicces kis történet, egyszer felhívtam egy barátomat akivel már pár éve jóban vagyunk. Ő pedig viccelődve megjegyezte, hogy csalódott mert azt hitte felakarom köszönteni. Pont aznap volt a második keresztnevéhez tartozó névnap.

Korábban kimondva se hallottam, még online felületeken sem használja, fogalmam sem volt mi a teljes neve.

2018. jún. 11. 01:58
 18/20 A kérdező kommentje:

Köszönöm az eddigi válaszokat, ment a zöld kéz mindenkinek!

Igazából nekem csak annyi a bajom a két névvel, hogy ha tizenakárhány évig szólítom az egyik nevén és egyszer csak kitalálja hogy márpedig ő mától a másikat használja, nem biztos hogy túl hamar ráállna az agyam hogy a másik nevén hívjam.

És olyan esetben mi van, ha a szülők véletlenül két olyan nevet választanak, hogy egyik sem tetszik a gyereknek? :)

Akkor hiába a cserelehetőség :)

2018. jún. 11. 07:37
 19/20 anonim ***** válasza:

"húgom gyerekei: Ákos László, Maja Mila és Zora Olívia."

Most tényleg nem csesztetésből, de ez a Maja Mila mennyire volt átgondolva? Majom Miamiban :D

2018. jún. 11. 20:43
 20/20 anonim ***** válasza:
64%
Szerintem a két keresztnév felesleges nagyzási hóbort. Annyi előnye van max, hogy a gyerek választhat, azt használja, amelyik tetszik neki, ismerek olyanokat, akik a másodikat használják, mert az első nem tetszik nekik.
2018. jún. 20. 00:32
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!