3 éves lányom végig nézte hogy az anyja haldoklik. Lehet ettől baja? Kell őt pszichológushoz vinni?
Részvétem.
Azt látta hogy "elalszik csendesen", vagy ordítás, sírás hetekig egy kórteremben?
Én elvinném, egyébként valószínűleg nem rázta meg, mert kicsi.
Nyilván, ha pl. baleset áldozata lett a nejed vérző nyílt sebbel teljesen más, minthogyha otthon, akár hónapok alatt ment el.
Én is végignéztem, hogy anya lassan meghal 2-3 év szenvedés után. Szar volt nagyon de végig vidám és kedves maradt, nem mutatta előttem, mekkora is a baj.
Részvétem!
Szerintem lássa szakember mindenképpen. Attól, hogy van, aki nem emlékszik rá, nem tudhatod, hogy a lányodban később hogyan ütközik ki.
A legjobbakat kívánom nektek.
Köszönöm
1# Sírás
Fogadd őszinte részvétem :(
Én elvinném a kicsit szakemberhez, biztos ami biztos... ártani nem fog.
Szerintem nem ettől a konkrét ténytől lehet „baja”, hanem a feldolgozatlan gyász telepedhet rá az egész életére. A helyedben olyan szakemberrel beszélnék, aki konkrétan a gyász feldolgozásában tud segíteni – nem is biztos, hogy neki kell, hanem neked is ad tippeket, te hogyan kezeld ezt a dolgot. (A legjobb ilyen szakember Polcz Alain volt hazánkban, ha úgy érzed, érdemes olvasni a könyveit is.)
Én kicsit idősebb koromban veszítettem el édesanyámat, és nálam nem tudta ezt apám (és a család többi tagja sem) kezelni. Tudom, hogy a legjobb meggyőződésük szerint cselekedtek, ahogy azt is, hogy apám maga is nagyon szenvedett, mégis számtalan olyan „hibát” követtek el, ami miatt nem sikerült rendesen feldolgoznom a történteket. Nem vittek el a temetésre, nem beszéltünk eleget a dologról, igyekeztek „megkímélni”, hogy a felnőtteket erősnek lássam magam körül. Biztosan örültek, hogy nem hozom fel én sem a témát – de sajnos ez nem megoldás, egy felnőtt sem képes egyedül megbírkózni ezzel, nemhogy egy gyerek.
Persze, nagyon strapabíró az ember, és agyunk remek megoldásokat talál a szenvedés kiiktatására, nekem is a fél gyerekkoromat sűrű homály borítja, mert kizártam azokat éveket… de nem szabad azt gondolni, ezzel meg van oldva, a tudattalanban ott motoszkálnak a fel nem dolgozott traumák, és máshol, másképp bukkannak majd elő.
Részvétem.
Szerintem is inkább Te konzultálj szakemberrel, Te állsz hozzá a legközelebb érzelmileg, ezért Te tudsz a legjobban segíteni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!