Mennyi idos a legidosebb cumizo gyerek, akit ismertek?
6 évest is ismerek. 5 évesen még az oviba is vitte.
Kislányunk 2 éves, és elég régóta csak alváshoz kapja meg, ébrenlét idején nem. Ez alól egy kivétel van, ha beteg, akkor egész nap mehet. Szerintem ez tűrhető.
Fiunk 2 év 3 hónaposan hagyta el. Beledobta a wc-be, párszor kérte, mondtuk, hogy kakis lett és nem volt gond.
A legidősebb akit ismerek 5 éves. De ő 2 evesen elhagyta, de 4 evesen látott egyet a boltban, kért és megvették neki a szülei, nagyon rákattant.
7éves korig él a vágy a "szopásra", addig normális.
(A fiam 9hónaposan kezdett cumizni, se már akkor sem engedtem az utcán, csak ha fáradt, beteg, nyűgös volt. Szerintem otthon belefér akár iskoláig is, ha nagyon igényli.)
3 éves.
A lányom valamikor 2,5 éves korában "szokott le" róla - egyik reggel nem találta és beletörődött, én délután akadtam rá, de nem szóltam róla csak eltettem, kb 2 hét múlva jutott eszébe 😂 pedig nagy cumis volt
5 éves.
A lányom 2 hónap múlva lesz 3 és cumizik. Bár már inkább alváshoz kell :)
Furcsállom az előző előtti válaszát, mivel inkább az ujjszopás deformálhatja a fogakat (az se feltétlenül), a cumizás nem.
Ellenben a cumizás károsan befolyásolhatja a beszédfejlődést. Ezért valamikor a 3. életévben érdemes leszoktatni őket, esetleg csak éjszakára (és betegség idejére) engedni, max kb 5 éves koráig, de nappalra max 3 és fél éves korig fér bele, meglátásom szerint. (Gyermeknevelő vagyok, sajátom nincs.)
Egyébként gyermekközösség hatására a legtöbb gyermek spontán elhagyja a cumit, mert idővel szégyelli, hogy a legtöbben nem cumiznak, ő viszont még igen.
Volt egy olyan kérdésed is, hogy max meddig van rá szükségük. Amit fentebb írtam, arra javaslom fókuszálni, a jelen kérdésre adható válaszok félrevihetnek. Ugyanis elvileg élethosszig mindenki igényli az orális élvezeteket.
Attól függően, hogy ennek gyerekkori módjai mennyire elégültek ki (ez feltétlen reflex, hiszen a szoptatás létszükséglet még baba korban), tinikorban, és felnőtt korban kisebb-nagyobb mértékben sokakban alakul ki pszichés orális fixáció, melynek lényege,
hogy a gyerekkorban nem teljesen kielégült orális igények (szoptatás ideje és minősége -beleértve az anya akkori érzelmeit, a babához való érzelmi hozzáállását-m később az ujjszopás, cumizás) módosult, tini kori, és felnőttkori módon kielégülésre, pótlásra kerülnek: dohányzás, italozás, anorexia, bulimia stb.
Következésképp az orális fixáció káros, bár szinten minden pszichés probléma orvosolható harmonikus eszközökkel , vagy legalábbis enyhíthetőek, levezethetőek (pl művészet, művészet terápia stb).
De persze a megelőzés általában hasznosabb, a legtöbb más esetben is. Tehát javaslom az anyukáknak legalább a gyermeküket 12 hónapos korukig szoptatni (ha van rá lehetőségük), akár (hozzátáplálással) jóval tovább is
(nem tartom problémának, akik 5-6 éves ovist is szoptatnak alkalmasint otthon, akármilyen ritka esetről van is szó).
Ha pedig -főleg a hiányos szoptatás miatt- cumizni, ujjat szopni vágyik a gyermek, akkor legalább ez elégüljön ki, amennyire lehet, de inkább az ujjszopás tartson kb 6 éves korig (nappal), mint a cumizás.
(Éjjel meg kisiskolás korban se gond az ujjszopás, persze ha mégis a fogak rovására van, akkor kell találni megoldást.)
Koszonom a valaszokat.
9-es, koszonom, hogy ilyen melysegekben leirtad, nagyon hasznos, es valaszt adott olyan kerdesemre is, ami nem szerepelt a kerdesben, de mar kerestem ra korabban a valaszt, es hasonlo tippem volt. Szakirodalmat, kutatast, statisztikat a szopasi igeny kieleguletlensegerol es a felnottkori fuggosegek kozotti kapcsolatrol tudnal esetleg linkelni? Vagy hol talalok rola anyagot?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!