HA az anya nevére kerül az újszülött kell az apa jelenléte anyakönyvezésnél?
Nem hogy nem kell, hanem lehetetlen, hiszen bemondásra senkit nem írnak be sehova apának. Amíg nincs nyilatkozat, addig sehol nem számít, hogy ki az apa, mert nem hiteles.
Ehhez apai elismerő nyilatkozat kell, szülés előtt vagy után is el lehet intézni. Ha nincs meg, akkor az apa hivatalosan nem apa. Viszont mint már mondtam, ha három évig nem tesztek elismerő nyilatkozatot, akkor beírnak egy kitalált nevet, mert nem lehet olyan, hogy senki nincs beírva apának. Akkor már nem lenne egyszerűbb, ha az apa lenne beírva? Ráasásul ha ezt szülésig nem csináljátok meg, akkor úgyis be fognak hívni 1-2 hónappal később a gyámügyre, ahol jegyzőkönyvbe veszik, hogy miért nem lehetett az apát bejegyezni. Ezzel a fáradtsággal ott helyben meg is lehet tenni a nyilatkozatot, és akkor sem kerül pénzbe. Vagy legalább is én úgy emlékszem, hogy nem kellett fizetni, de már nem vagyok benne biztos. Viszont jobban jársz, ha rászánsz fél órát még a szülés előtt, mert ha a baba születése után csináltatjátok meg, akkor ha ezzel együtt névváltozás is van (apa nevét kapja a gyerek), akkor ki kell cserélni a lakcímkártyát és a tb kártyát is, meg minden más iratot ha van. Ha nincs névváltozás, akkor persze nem kell. De így is úgy is be kell miatta menni a gyámügyre, időben meg ugyan annyi az egész. Mármint a jegyzőkönyv, meg az ügyintéző dumáját meghallgatni, az ugyan annyi, mint megtenni az elismerő nyilatkozatot.
De nekem valahogy úgy tűnik, hogy inkább arról van szó, hogy te nem akarod, hogy az apa elismerje a gyereket. Ebben az esetben ugyan azt mondom, hogy nem kell sehol sem feltüntetni a nevét, mert nem is lehet, amíg el nem ismeri. Viszont ha ő szeretné, te meg nem, akkor perrel elérheti. Nem tudom mi a helyzet, csak gondoltam leírom, mert nekem kicsit így tűnik.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!