Zöldike és Fehérke nevek kislánynak?
Mi a véleményetek ezekről a már anyakönyvezhető nevekről? Gondoljatok bele, igazából miben különböznek a Piroskától?? És mennyiben más egy Hófehérke vagy Cinderella?
Ha valakinek van rá érve, hogy miért nem furcsa a Piroska, de a többi igen, azt is kíváncsian várom :D (persze azon kívül, hogy az már régebb óta adható...)
Jó a kérdés. :)
Igazából nekem a Piroska is ugyanolyan "gáz" mint a Zöldike csak mivel régóta használatos nem akadok fenn rajta.
Az is érdekes hogy mikor a személynévre gondolok akkor nem ugrik be a mesehős. De mikor a mesehősre gondolok akkor pedig nem is érzem annyira gáznak, hiszen ott van értelme, beszélő név.
Bíborka újabban felkapott, mégsem éreztem furcsanak annyira.
Lehetséges hogy a hangalak miatt is van ez az érzés de nyilván a szokás és a divat is sokat nyom a latba.
A Piroska nevet eredetileg a Prisca névből magyarosították,ami a Priszcilla kicsinyítőképző nélküli válozata.
A Prisca név jelentése: tiszteletreméltó.
De a piros szín magyar neve is innen származtatható,ugyanis a vörös az uralkodók színe volt.
Viszont ha valaki "Kékike" "Hupililácska" nevet ad a gyerekének, abban semmi sem releváns.
Miért akarnék ráaggatni a gyerekemre egy színt egy szép jelentést hordozó európai név helyett,amikor még azt sem tudom róla,hogy melyik színt lesz a kedvence és melyiket fogja utálni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!