Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Tej- tojas allergias dietaban...

Tej- tojas allergias dietaban tenyleg nem lehet szojat tartalmazo eteleket enni?

Figyelt kérdés
Pl. Sok keszetel tartalmaz szojalecitint.
2016. okt. 30. 16:46
 1/7 anonim ***** válasza:
100%
Elvileg lehet, csak gyakori, hogy aki az egyikre allergiás, a másikra is. Szerintem rajtad áll, hogy kipróbálod-e.
2016. okt. 30. 16:48
 2/7 A kérdező kommentje:
Vervetel kimutatta a tejet, tojast, mint allergiat. Szojabab neg. volt. De sok bio boltban hivtak fel a figyelmem, hogy erre figyelek e. Tartositoszerkent sok mindenben van. 3,5 eves, nem olyan kicsi egyebkent a gyerek.
2016. okt. 30. 16:52
 3/7 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem - logikusan - ha a szójára negatív lett, akkor miért ne ehetne? Gondolom a bioboltos nem tudta, hogy végeztek erre is allergia-tesztet a gyereknél, ezért hívta fel rá a figyelmet, mert gyakran tényleg párban (vagyis keresztben) járnak az allergiák - de nem kötelezően.

Egyébként ha rákeresel, elég sok pro és kontra cikket találhatsz a szójafogyasztásról, mert olyan növényi hormonokat tartalmaz, ami hatásában hasonlít a női nemi hormonhoz. Tehát ezzel kiváltani nem érdemes a tejet (inkább váltogatva rizs-, mandula-, zabtej), de nem hiszem, hogy kerülnie kell mindent, amiben szója van - szerintem (de nem vagyok orvos!).

2016. okt. 30. 17:27
 4/7 A kérdező kommentje:

Nem konkretan szojat, mint pl. tofut vagy szojatejet adnek neki, csak ami pl. tartalmaz lecitint, szojalisztet, stb.

Koszonom.

2016. okt. 30. 17:55
 5/7 anonim ***** válasza:
a szójalecitin nem tartalmazza a szójafehérjét (esetleg csak nyomokban, de annak is minimális az esélye), és a fehérje az allergizáló rész. Egyébként nem tartósítószer, inkább emulgeálószer, azaz a víz-zsír részeket próbálja egyben tartani :)
2016. okt. 31. 21:12
 6/7 anonim ***** válasza:
5-ös vagyok: de a szója helyett inkább én is a rizstejet, zabtejet ajánlanám. A szójalisztnem van szójafehérje, de azt minek adnál neki, ha gluténre nem érzékeny a gyerkőc? Ha nem, akkor mehet a sima búzaliszt
2016. okt. 31. 21:14
 7/7 A kérdező kommentje:

Köszönöm mindenkinek.

Csak a címkék olvasása során botlottam bele egyre több szója tartalmú hozzávalóval, mint a szójalecitin, szójaliszt, stb., így értettem, hogy ezekre is kell-e külön figyelmet szentelnem, a keresztallergia miatt, vagy sem. Direkt nem adok neki szóját! (PL. szójatej,főzőkrém, szódapuding, szójaalapú bármi...szósz, veganéz, stb.,)

Rizs/zab/mandula/kókusztejet , ezeknek főzőkrémeit, zabpudingot, ilyesmiket használok, adok persze. Gluténra tudtommal nem érzékeny, bár erre nem is nézték. Így a búzaliszt megy.

Az ünnepek közeledtével pl. szaloncukor csokijában (ét persze) tartósítószerként van szójalecitin....ezt akkor megvehetem.

2016. nov. 1. 15:05

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!