Megbüntethet a rendőr, ha valaki felvesz, miközben én babakocsival sétálok?
Szerintem igen!
A gyermeket nem kell gyermekbiztonsági rendszerben (gyerekülésben) rögzíteni:
* ha a gyermekbiztonsági rendszer beszerelésére a gépkocsi a gyári kialakítása alapján nem alkalmas (az ilyen kialakítású M1, N1, N2 és N3 kategóriájú gépkocsiban a 3 évnél fiatalabb gyermek nem szállítható, illetve a 3. életévét már betöltött és 150 cm-nél kisebb testmagasságú gyermek az első ülésen nem szállítható);
* ha gépkocsi hátsó ülésén utazik, 3. életévét már betöltötte, legalább 135 cm magas és az üléshez beszerelt biztonsági övvel a testméretéhez igazodóan biztonságosan rögzíthető;
* ha taxi üzemmódban használt taxi gépkocsi és a személygépkocsi személyszállítást végző gépkocsi hátsó ülésén utazik;
* ha a rendvédelmi szervek gépkocsaijában vagy a mentő gépkocai betegellátó terében utazik;
* a menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban;
* a nem menetrend szerinti személyszállítást végző autóbuszban, ha álló utasokat is szállíthat;
* ha 3. életévét még nem töltötte be, és állva utazik az autóbuszban;
* ha külön jogszabályban meghatározott orvos által kiállított igazolással rendelkezik.
Sajnos igen. Pedig ezen én is gondolkodtam már, hiszen nincs autónk, de azért gyerekülés van. Olyan pedig többször is volt már, hogy bent voltunk a belvárosban, úgy terveztük, hogy busszal jövünk haza is, de pl. egyszer iszonyatos jégeső kerekedett, ezért felhívtam apukámat, hogy hozzon haza kocsival. Na most egy gyerekülést nem cipelhetek a hátamon, nem?
Különben érdekes, mert taxiba be elhet ülni gyerekülés nélkül is, arra nem vonatkozik. Meg a buszról nem is beszélve, ott is lehet ölben a gyerek. Akkor ezeken a járműveken nem veszélyes?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!