Mióta lett ilyen nagy sláger a "minden gyerek autista"?
A tágabb rokonságban van autista, tudom mivel jár, pedig ő még az enyhébb verzió.
2,5 éves a gyerekünk, egy rég nem látott rokon látogatott meg minket. A gyereknek épp "hagyjatokbékén" napja volt, nem volt szimpatikus neki a rokon, inkább magában játszott, a tolakodó közeledésre inkább visszahúzódott.
Biztos, hogy nem autista, nagyszülők gyógypedagógusok, bölcsődébe is jár, senki nem jelezte, hogy gond lenne. Amúgy is haverkodós, extrovertált típus.
Az aktuális viselkedése miatt a rokon kötötte az ebet a a karóhoz, hogy tuti autista, vizsgáltassuk ki. Nem, nem az, csak ingergazdag napja volt ilyenkor szokása picit elvonulni, magában játszani, gondolom lenyugszik és feldolgozza a sok ingert. Ebbe nem is szólunk bele.
Tényleg mindenhol autizmust látnak az emberek, ha egy gyerek épp nincs annyira barátkozós hangulatban, neadjisten fáradt?
igen, itt a gyk-n is van anyuka, aki mindenáron autizmust akar beszélni a gyerekébe(de már fóbiás jelleggel), közben mindennapi gyerekdolgokat hoz fel, amik normálisak gyerekeknél
kérdeztem hogy miért ilyen, miért feltétlezi csóri gyerekről mindig, van e a családban esetleg és abból indul e ki? de nem válaszolt.
lehet az internetnek köszönhető, hogy mindenki összeolvas mindent és közben laikus anyukák.
a suttogót az anyák 50%-a félreérti
sőt, neten is azt írják, hogy a suttogó szerintszinte robotként kell kezelni a babát és szigorúan kiságyban altatni meg stb, közben pon arról ír, hogy rugalmasan kell kezelni és hogyan szoktassuk hogy neki könnyebb legyen és el is ítéli pl a Ferber módszert(sírva hagyni elaludni, hogy szokja a kiságyat)
az értő olvasás sem megy.
Ha meg éppen nem bírt volna magával, akkor azon pörög, hogy hiperaktív.
Ez most két olyan kifejezés, amiről a többségnek halvány lila sejtelme sincs, viszont élvezettel ragasztgatja rá minden gyerekre.
Ha csendes, akkor autista, ha hangoskodik és szaladgál, akkor hiperaktív. Kész.
Nem kell velük foglalkozni, nem ő dönti el, ki milyen.
Az autizmus legkisebb jelét sem mutatja. De ahogy nekünk felnőtteknek, néha neki is jól esik egy kicsit félrevonulva játszani, rajzolni.
A számára nem szimpatikus emberekkel nem tart szemkontaktust, kerüli őket.
De ennyi erővel én is autista vagyok, mert munkanap után "neszójjáhozzám" és menekülök az energiavámpíroktól.
Azon lepődtem meg, hogy egy hozzá nem értő pár perc alatt "diagnosztizálta". Pedig a gyerekorvossal kb. havonta találkozunk vírus vagy oltás miatt és őt kifejezetten megkértük, hogy szóljon, ha bármi eltérést lát. Szerintem egy teljesen átlagos, élénk 2 éves, akit öröm vizsgálni, mert addig nyugton megül és hagyja, hogy a sztetoszkóppal matasson a hátán, mellkasán. Még a fülét is odatartja a fülvizsgáló eszközhöz.
Azért látatlanba nem jelentenék ki dolgokat, meg pár óra után sem. Viszont szerintem egy anya egész nap különböző helyzetekben látja a gyerekét, tudja viszonyítani a kortársaihoz a játszótéren, a bölcsiben. Látja miben van lemaradva, miben más.
Én is láttam, hogy a lányom eléggé más, kb egy éves korától, akkor még az összes rokon azon a véleményen volt, hogy csak hisztis, csak akaratos, csak aktív, csak ügyetlen, még nem kell értenie, csak gyerek, minek magyarázom bele.
Aztán szépen lassan növekedett a lemaradás, egyre nehezebben viseli a változásokat és még mindig nem beszél. Annyi vizsgálatra kell mennünk(mostmár mindenki látja, hogy valami nem oké), hogy betölti a 3at, mire megtudjuk mitől más. Pedig mennyivel könnyebb lett volna, ha az elején megtudjuk, éd el tudunk járni fejlesztésre, ami neki van kitalálva.
És azt a sok hülyeséget sem kellett volna végighallgatnom, hogy bebeszélem magamnak, meg attól lesz ilyen, hogy aggódok, meg önbeteljesítő jóslat meg minden marhaság, amit csak el lehet képzelni. Én se stresszeltem volna magam, hogy talán az én hibám.
Szerintem senkinek sem kellene ebbe beleszólnia, csak mindenki olyan nagy szakértőnek hiszi magát. Persze a világ tele van beképzelt hülyékkel, de a határt tudhatnák, a gyerek egészsége és a nevelési tanácsok nagyon nem tartoznak egy kategóriába, a nevelési tanácsokon lehet vitatkozni, de az egészsége az orvosára és rám tartozik.
Szerencsére nincs lemaradva semmiben, minden fejlődési mérföldkőnél hozza a statisztikai átlagot. Beszél, ha épp van energiája, rohangál, mászik, dumál. Az egyensúlyérzéke nagyon fejlett, a többi átlagos.
Van dackorszak, de kezelhető mértékben, no meg az nem betegség, hanem életkori sajátosság. Max minket idegesít néha vele :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!