Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Egyéb kérdések » Mennyibe kerül manapság egy...

Mennyibe kerül manapság egy keresztelő?

Figyelt kérdés
Van aki szerint fizetni kell érte,de olyat is hallottam már,hogy ingyen csinálják.
2010. ápr. 20. 21:14
 1/8 anonim ***** válasza:
Nálunk a katolikus templomban ingyen van!!
2010. ápr. 20. 21:18
 2/8 anonim ***** válasza:
A keresztelő nálunk is ingyen volt, csak az egyházadót kellett visszamenőleg több évre kifizetni.
2010. ápr. 20. 21:21
 3/8 A kérdező kommentje:

Több évre visszamenőleg? És az mennyi volt?

Köszönöm a válaszokat!

2010. ápr. 20. 21:29
 4/8 anonim ***** válasza:
100%

Szeretnék neked bemásolni egy cikket a Szeged-Csanádi Egyházmegye magazinja: Toronyirány I. évfolyam 1. szám 2009. december 8. számából (17.oldal)

"A főpásztor válaszol

Számtalan - többnyire névtelen - levelet kapok a keresztelők, esküvők és temetések esetleges anyagiakkal kapcsolatos összefüggése kapcsán.Előfordul, hogy egy plébánián csak akkor temetnek el valakit, ha a hozzátartozói visszamenőleg több évre kifizetik az "egyházadót". Az is előfordul, hogy a gyermek keresztelését szintén anyagi feltételekhez kötik. Az egyház törvényei szerint mindez teljesen jogtalan. Mindenekelőtt tisztáznunk kell, hogy egyházadó a katolikus egyházban Magyarországon nem létezik. Egyházközösségi hozzájárulás az az összeg, melyet a szentmiséken gyűjtött perselyadományoktól függetlenül a felnőtt hívek, vagy családok önkéntes és lelkiismereti alapon befizetnek annak a plébániának a pénztárába, melyhez tartozónak vallják magukat, ezáltal lehetőségeik szerint hozzájárulnak a plébánia közösségének költségeihez. Bizonyos szektákban, sőt egyházi jellegű közösségekben ez az összeg kötelezően a teljes jövedelem 10 százaléka. A katolikus egyházban ez a már említett önkéntesség és felelősség alapján történik. Tény, hogy az utóbbiak néha hiányoznak közösségeink tagjaiból, de ez gyermekük keresztséghez való jogát, vagy elhunyt hozzátartozóikegyházi temetéshez való jogát nem érinti. A keresztség mind gyermek, mind felnőtt esetében teljesen ingyenes. Az egyházi temetésnek a katolikus egyház országosan érvényes stóladíja van, mely magába foglalja a kántor, a sekrestyés, a pap, valamint a temető és a templom részéről felmerülő mindennemű költséget. Nehéz anyagi helyzetben lévők, vagy segítségre szorulók esetében a plébánia ezt a nem jelentős összeget is csökkentheti, vagy attól teljesen is eltekinthet."

2010. ápr. 21. 07:59
 5/8 anonim ***** válasza:
100%
nekünk most vasárnap volt pesten.nem kellett egyházadót befizetni,ingyen volt a szertartás.egyedül az ebédet kellett kifizetni az étteremben.de ez meg természetes.
2010. ápr. 21. 08:41
 6/8 anonim ***** válasza:
100%
Nekünk tavaly volt vidéken, ingyenes. Csak a keresztszülők adtak 5e ft a papnak.
2010. ápr. 21. 13:06
 7/8 A kérdező kommentje:

Nagyon szépen köszönöm a válaszokat!!!

Főleg a 07:59-nek,sokat segített!!

2010. ápr. 21. 14:48
 8/8 anonim ***** válasza:
Én voltam, aki írtam, hogy visszamenőlegesen kérték az egyházadót.8000 ft-ot kellett fizetnünk.Többet kellett volna, csak mert gyeden voltam ennyit kért a pap.Én is köszönöm szépen a válaszolónak a felvilágosítást.Ezt jó tudni.
2010. ápr. 27. 19:48

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!