Lehet keresztszülő olyan személy, aki nincs megkeresztelve?
teljesen pap/lelkész függő.
testvérem nincs megkeresztelve és keresztanya...
én nagyon szerettem volna, ha református lelkész keresztelte volna meg a gyerekemet, elméletileg ismerhetne, sokat jártam a templomba, gyerekkoromban énekeltem a kórusban, mégis azt mondta, hogy legkorábban 3.,5 éves korában kereszteli meg miután fél évet járt hozzá hittanra. mellesleg azt úgy, hogy előtte egy évet mi a férjemmel házas oktatásra...
bementünk másnap a rómaiba, egyből kaptunk időpontot, 2 kérés volt, hogy a keresztszülők keresztlevelét adjuk le (tehát nekik azoknak kell lenniük) és tegyünk ígéretet... :)
Református lelkész (és anyuka) vagyok.
Minimum egy szülőnek és egy keresztszülőnek kell megkereszteltnek, konfirmáltnak (reformátusnak) lennie.
Csak így van értelme az keresztelőnek.
A házaspár kereszteletlen tagja is lehet keresztszülő, ha a házastársa gyakoroló református, de érdemes felhívni a figyelmét arra, hogy keresztszülőként fogadalmat kell tennie, s ha ezt komolyan akarja venni, nyugodtan jelentkezhet ő maga is felnőtt konfirmációra (ezt egyébként mindenki szeretni szokta, életemben nem találkoztam olyannal, aki megbánta volna ezeket az érdekes, beszélgetős felkészítő alkalmakat és magát a konfirmációt).
A keresztelőn az alábbi fogadalmat kell tenni:
Akarjátok-e, hogy gyermeketeket a keresztség által az Atya-Fiú-Szentlélek Isten közösségébe, a keresztyén anyaszentegyházba befogadjuk?
- AKARJUK -
Ígéritek-e, fogadjátok-e, hogy gyermeketeket úgy nevelitek és neveltetitek, hogy majd ha felnőtt, a konfirmáció alkalmával, ő maga önként tegyen vallást a Szentháromság Istenbe vetett hitéről a gyülekezet előtt?
- IGÉRJÜK ÉS FOGADJUK -
Beszélgessetek el arról, hogy ezt ebben a formában szeretnétek-e, vállaljátok-e.
Katolikusok vagyunk a férjemmel.
A szülő falumban kereszteltük a lányunkat,( kis falu) az atya tehát tisztában volt vele hogy tesóm nincs megkeresztelve.
Ő nem hozta fel hogy így nem lehet, én meg nem firtattam...
Így tesóm lett a keresztapa 😉
Szerintem is pap függő a dolog
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!