Van még akinek később kezdett beszélni a gyereke? Hogyan fejleszhető, gyorsítható?
Figyelt kérdés
21 hónapos a lányom,még nem nagyon beszél, mindenre babát,vagy mamát mond :-( Jól megérteti magát szavak nélkül is(túl jól is),mutat mindenre,hangsúlyoz stb de azért jó lenne ha már beszélne. A hallása biztosan jó, a fejldése minden más szempontból jó,csak ezzel nem haladunk. Próbálok minél többet beszélni hozzá,biztos,hogy megérti mert csinálja amit mondok,hozza amelyik játékot kérem stb szóval jól ért,tudja melyik szó mit jelent de mégsem mondja! Akár 15x is elismételek neki egy adott szót,ránézve,hogy lássa én hogyan csinálok,de csak azért sem mondja. Ha nem velem foglalkozik hanem pl. mesét néz,arra is mondom és mutatom épp mi van benne,mit csinálnak, a legtöbb játéka is beszédfejlesztő.Zenében is direkt gyerekdalokat halgattatok vele. Egy cs mesekönyve van,érdekli is,mutogat mindenre,én mondom neki ez mi,az mi, akkor is ha 85.-ére mutat a cicára :D Agyamra megy,hogy ha bárkivel találkozom,mindenki azt kérdezi beszél-e már. Meg a tipikus: rokongyerek már másfél évesen bezzeg már egész mondatokat mond,mint mi szöveg. Hogyan fejleszhetném még,vagy mást már nem tehetek? Volt akinek még szintén későn kezdett beszélni?2016. máj. 31. 16:39
11/13 anonim válasza:
Az én kisfiam is 21 hónapos és ő is csak pár szót mond, viszont rengeteget ért már. Hasonlókorú barátai se tudnak még beszélni, úgyhogy én egyáltalán nem tartom későnek. Úgy tudom 2 éves kortól nagyon megindul a beszédfejlődés.
12/13 anonim válasza:
Nincs vele gond szerintem. Az én kisfiam is későn kezdett beszélni, már nem emlékszem pontosan, de kb. 2 éves kora körül kezdett beindulni, na de akkor sem gyorsan. :) Ő is mindent megértett, csak nem nagyon beszélt. De ami késik, nem múlik, most be nem áll a szája.... :)
A hugica 20 hónapos, és ő is mostanában kezdett el mondani 1-2 szót. Mondjuk ő a baba nyelvén rengeteget gagyog (a fiam babanyelven sem beszélt). Én is próbálgatom már mostanság, de nem erőltetem, bele jön majd.
13/13 anonim válasza:
Lehet, hogy tudna beszélni, csak nem akar. Nincs rá igénye. Olyat is hallottam, hogy vannak gyerekek, akik telepátiával érttetik meg magukat a szüleikkel, és nagyon jól működik, úgyhogy nincsen igényük még a beszédre, pedig tudnának, csak nem akarnak. Nem kell hasonlítgatni őt más gyerekekkel, tudok egy anyukát, aki azért szakította meg a többi kisgyerekes anyukával a kapcsolatot, meg játszótérre ha kivitte a gyerekét, meg mások is, már nem beszélgetett velük, mert ment az összehasonlítgatás, meg versenyeztetés, hogy ki már mit tud, meg ki mit nem. De hát ők gyerekek, nem versenylovak; meg egyébként is, tutira tudna beszélni szerintem csak nem akar, úgyhogy ez nem azt jelenti, hogy nem fejlődik jól, különben is, attól, hogy később kezd el beszélni mint az átlag, még lehet nagyon pró. Már most is, de később is, szóval ez szerintem nem hátrány meg rendellenesség. Minden gyereknek tényleg saját tempója van, csak van egy átlag, de nem baj, ha attól eltér. Különben is, ha meg valami nem megy neki, majd behozza. Szóval ez semmi hátrány, nem rossz a gyereked, vagy nem hibás, csak egyszerűen eltér az átlagtól, hogy általában mikor szoktak elkezdeni sokat beszélni, de ez semmi más, hát az átlagot is a két véglettől számolják, hogy kábé ettől eddig, de ha kiugró, az sem baj, hát szerintem itt ebben az esetben az sem jelent rosszat vagy valami hátrányt. Csak elüt az átlagtól, de attól még nem hibás, nem beteg, nem visszamaradott, nem ügyetlen, nem béna, hanem sajátos módon fejlődik vagy gondolkodik, van ilyen is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!