17. hetes vagyok! Táppénzt vagy szülési szabadságot válasszak? Hogy van ez? mikortól, mi jár?
Eleve csak táppénzre mehetsz, nem választhatsz..a szülési szabadság(TGYÁS) csak a kiírt időpont előtti 28. naptól vehető igénybe, legkésőbb a szülés napjától, összege közel azonos a táppénzzel.
gyed jár a tgyás lejárta után ami 6 hó--a gyed pedig a baba 2 éves koráig,,,utána jön a gyes.
szóval elsőnek táppénzre menj.
Szia!
Az én lányom 5 hónapos. A szülési szabadságot még nem vettem ki, mivel mostmár az anyuka maga rendelkezik felette, és bármikor kiveheti. Én pl. miután betölti a 2 évet akkor fogom kivenni, hogy még egy hónapot itthon maradjak (mivel tanítok, ezért április végén nem tudnék visszavenni). A TGyás a születéstől 168 napig jár (nekem ez 115.000, a fizum pedig csak 93.000 volt, de ez azért van, mert nem kell bizonyos járulékokat fizetni belőle). A Gyed a TGyás után a gyerek 2 éves koráig jár, ami a gyerek születését megelőző évben a napi átlag kereseted 70 %-a szorozva az adott hónapban lévő napok számával (ez kb. annyi, mint a táppénz.) A Gyes pedig a gyerek 3 éves koráig jár, de minimális összeg, amit már nem a fizetésedből, hanem a mindenkori - ha jól tudom - öregségi nyugdíjból számítják.
2. válaszolónak
Hogyhogy ki lehet venni bármikor a szülési a szabadságot? Ezt honnan tudod? vmi jogszabályt ha írnál.
A másik a tgyás és a szülési szabadság ugyanaz.
Szerintem te arról beszélsz hogy ha lejár a gyed és vissza akarsz menni dolgozni akkor kiveszed a bent lévő szabijaidat! Amit ugye az eredeti fizud alapján kapsz.
Írj!
Táppénz akkortól van mikor kiíratod magad az orvossal, illetve kiír az orvos mert már nem bírsz dolgozni. A várható szülési időpont előtt 28 nappal veheted ki leghamarabb és legkésőbb a szülés napjától. Ezt eldöntheted!
A táppénz nekem kevés volt, a szülési szabadság (terhességi gyermekágyi segély) 168 napig jár az igénybevétel napjától, ha neked ez a szüléstől van akkor akkortól ha előbb akkor akkortól. Ez kicsivel több még mint a gyeded lesz, mivel ebből van amit nem vonnak még.
Ha letelt a 168 napod, a tgyásod, akkor jön a gyed, ez a gyermeked 2 éves koráig jár, mindegy mikortól kezdted. Ez kicsit kevesebb a tgyástól.
Majd ha a gyeded lejárt, akkor a gyerek 2-3 éves koráig pedig gyest vehetsz igénybe, ami 28e valamennyi, de ebből vonnak le, kb 25e valamennyit kapsz meg belőle jelenleg.
Jár még az egyszeri anyasági támogatás, ha megjelentél négyszer legalább az orvosnál és igazolja. Ezt a baba születése után kapod meg, 61e körül van most.
Valamint jár a családi pótlék, ami jelenleg egy gyerek után normál családban 12,200ft.
A táppénz esetén ugye mindig megkapod a papírt kéthetente az orvostól, amit beviszel a mhelyedre és ez alapján kapsz pénzt és ha esetleg előbb kéred a szülés várható időpontja előtt a tgyást akkor ezt is kell mondani az orvosnak és ráírja tán, és kell jelezni a munkahelyednek is. Ja és ha kifizetőhely a munkahelyed.
Ha viszont szüléskor kéred a tgyást, akkor mikor megszültél betelefonálsz a munkahelyedre és küldik neked a papírokat. Ezeket kitöltöd és visszaküldöd. Vagy letöltöd a netről, megmondják mit.
Ezeken igényled a tgyást, a gyedet, a családi pótlékot, az anyasági tám.-t. Már most ki lehet tölteni mind, mert ugye mind kiszámolható mi mikor, így nem lesz kihagyás két támogatás között.
A gyest pedig érdemes a gyed lejárta előtt vagy 2-3 hónappal igényelni, hiszen sok az átfutási idő és ez is kiszámolható mikortól kéred, ugye a gyerek 2. szülinapja utáni naptól.
Nagyon úgy sem tudod sürgetni a dolgot, mert a kórházba aláírod a kicsi iratainak megrendelőlapját vagy mi az és mindezen ügyeket csak akkor tudod intézni, ha meg van a tb kártya, lakcímkártya, szül anyakönyvi kivonat, az adókártyában nem vagyok biztos, de tán az nem kell.
A TAJ szám alapján pedig kitöltöd a lapokat és megigényled a dolgokat, aztán várod a csodát, hogy küldjék a pénzt.
Az anyakönyvi kivonatot el kell majd küldened a mhelyednek, mert rávezetik hogy részesültél anyasági tám-ban és visszaküldik.
Remélem mindent leírtam!
Amúgy nagyon sok oldalon tudsz erről olvasni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!