Ha élettársi viszonyból van egy közös gyermekünk van
előnye, ha összeházasodunk?
Figyelt kérdés
Nincs pénzünk lagzira. Anélkül szerintem csak egy papír... Csak azt szeretném tudni, jogi szempontból érdemes lenne mégis megesküdni? Lenne bármi előnye? Az apja nevén van a gyerek, egy háztartásban élünk.
Akkor van előnye ha van munkàtok, mert akkor friss hàzasoknak van 5000 Ft adókedvezmény tehàt 5000 Ft- tal több a nettó bér. Most kb. ennyi jutott eszembe.
2016. márc. 16. 10:43
2/9 anonim válasza:
Ha első hàzassàgotok lenne,akkor valóban annyi előnye van,amit az előttem ìró emlìt az az ötezer forint adókedvezmény.
De ha nem első hàzassàg,akkor ez sem jàr.
Szocpolt...hm.. Csok-ot lesz egyszerűbb igényelni,màr amennyiben akartok,illetve hitelt,mert nem kell kb 30.000Ft-ot kiadni a közjegyző àltal kiàllìtott élettàrsi papìrra.
Màs előnyt nem tudok mondani én sem.
2016. márc. 16. 11:46
3/9 anonim válasza:
Öröklés más ha házasok vagytok, bár remélhetőleg ez még egy darabig nem aktuális.
2016. márc. 16. 11:50
4/9 anonim válasza:
Friss házasok csak akkor kapnak adókedvezményt, ha még nincs gyerekük, és nem jogosultak családi adókedvezményre. A kettőt nem lehet egyszerre igénybe venni.
2016. márc. 16. 12:25
5/9 Betu válasza:
Jó tudni én azt hittem gyerekkel is igénybe lehet venni.
2016. márc. 16. 12:39
6/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! Igen, mindkettőnknek van munkánk, de a havi 5000 Ft-ért amúgy se érné meg. Azt nem tudtam, hogy csak a gyerek nélküli házasoknak jár, nem értem miért, mindegy. Az öröklésnek utánakérdeztem. Azt mondták, evidens, hogy a gyerekem örököl utánam és ha valami történik velem az apjával marad. Az életbiztosításainkban egymás kedvezményezettjei vagyunk. Mondjuk ügyvéd ismerős szerint legjobb két tanúval végrendeletet írni.
2016. márc. 16. 13:40
7/9 anonim válasza:
Ezt én sem tudtam,hogy gyerekkel màr nem jàr... Mindig tanul az ember.
Kérdező az örökösödés nem utànatok kérdés.Természetes,hogy jobb esetben lefele megy az öröklés(szülő utàn a gyerek örököl),rosszabban nem(gyerek utàn a szülő).
Hanem hogy csak Te örökölsz a felmenőidtől vagy közösen a pàroddal. Hàzassàgon belül közös "szerzemény",azon kìvül élettàrsi papìr nélkül sajàt külön vagyonnak minősül jogilag. De ez elvàlàskor fontos,hogy min kell és min nem kell osztozkodni. Vagy épp egy hitel esetén kinek kell fizetnie.
2016. márc. 16. 14:27
8/9 anonim válasza:
Óriási különbség van jogi szempontból a házasság és az együttélés között, pl. a házasság vagyonközösséget jelent, míg az élettársi kapcsolat nem. Valójában addig nincs nagy jelentősége, amíg minden rendben van. Válásnál és öröklésnél nagyon nem mindegy.
2016. márc. 16. 18:27
9/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm szépen! Azt hiszem nálunk tényleg nincs értelme összeházasodni, hacsak nem szakad ránk az OTP :)
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik. Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!