Egy nagyobb élelmiszerüzletben dolgozom (3 hónapja). Ha összejön a baba, elmehetek táppénzre?
Figyelt kérdés
azt szeretném megtudni hogyha összejön a baba akkor elmehetek majd táppénzre, mert hát a munkakörünkbe beletartozik az áruk kipakoláasa is, beleértve az ásványvizet, üdítőt, söröket, tehát a nehezebb dolgokat is. Persze nem szeretnék rögtön táppénzre menni, mert elég jóban vagyok a főnökasszonnyal, és ha szólok neki hogy hagy mellőzzem ezeket a dolgokat biztos hogy nem fog nemet mondani. De ha már úgy érzem majd hogy nem bírom akkor elmehetek táppénzre. És táppénz alatt mennyit fogok kapni ha most a bruttóm 87000 Ft?2008. szept. 20. 10:56
1/8 anonim válasza:
Szia! Bármikor elmehetsz táppénzre. Ehhez az kell, hogy a terhesgondozást végző nőgyógyászod írjon egy pár soros levelet arról, hogy indokolt a táppénzre vételed. Ezt a levelet elviszed a háziorvosodnak, és felvesz táppénzre. 2 hetente kell menned a háziorvosodhoz táppénzes papírért, amit a melóhelyeden a pénzügyön le kell mindig adnod. Az első 15 napot napot a munkáltatód fizeti, amit a fizetéssel megkapsz, viszont a továbbiakban a TB fizet. Elég sokára kezdik el folyósítani, kb. 2 hónap.
2/8 anonim válasza:
Ha megvan a 180 nap munkanapod, együtt az előző munkahelyeddel, akkor szerintem igen. Én a lányommal az 5. héttől, a fiammal a 9. héttől táppénzen voltam.
A gyed-hez viszont kell a 180 munkanap.
A táppénz a fizetésed 70%-a.
3/8 anonim válasza:
87000 bruttóra nem számíts sok táppénzre.Ennek a 75% és még a járulékokat is levonják. Jó ha kapsz 50000
4/8 anonim válasza:
Elmehetsz táppénzre is, de terhesen jogod van kérni, hogy könnyített munkakörben dolgozz. Azaz, ha már megvan a kiskönyved, akkor jó, ha a főnöknek elmondod, hogy terhes vagy, meg másoknak is, mert így kérheted, hogy a nehezebb dolgokat ne neked kelljen csinálni. A törvény előírja, hogy a terhes nőt, amíg dolgozik, nem kötelezhetik éjszakai munkavégzésre, nehéz fizikai munkára, lehetőleg délelőttös műszakba kell beosztani, és a fizetése csökkenése nélkül könnyebb munkát kell neki adni, ha a munkavégzése károsíthatja a magzatot.
5/8 anonim válasza:
Szerintem nem fogja megkapni az 50-et se. Én 60-at kapok és 114ezer volt a bruttom...
6/8 anonim válasza:
nekem a vedonom azt mondta, hogy akar az egesz terhesseget tappenzen tolthetem, tok normális.
kérhetsz könnyítést is.
Ahogy jónak látod.
7/8 anonim válasza:
Én a tescoban dolgoztam már több mint egy éve amikor kiderült, h babát várok(6 hetes voltam).A dokim azonnal felvett táppénzre mivel a munkakörömből(szintén áruk pakolása stb.) kifolyólag veszélyeztetve voltam! Nyugodtan elmehetsz te is ha megvan a 180 nap munkanapod!Ja még annyit h nekem a bruttóm akkor 87400 volt és 55000-et kaptam! Sok sikert 29 hetes kismama!
8/8 anonim válasza:
Még annyit fűznék hozzá, hogy én minimálbérre voltam bejelentve, és kb. 45 ezret kaptam.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!